Roger Avary u Jadran filmu? - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Roger Avary u Jadran filmu?

Roger Avary u Jadran filmu?

Je li posrnula nekadašnja velika filmska nada na putu oporavka ili samouništenja? Nakon što je skinuo Angelinu, sad bi i Hitlera. Tu negdje u blizini...

n.k. 14.09.2007 0 komentara

Roger Avary u Jadran filmu?

Scenarist i redatelj Roger Avary /naslovna/ početkom 90-tih bio je jedno od najvećih hollywoodskih otkrića, jer jer je u paru s Tarantinom 'skuhao' scenarije za 'Reservoar Dogs', 'True Romance' i 'Pulp Fiction'. 1994. snimio je i vlastiti 'Killing Zoe', koji je indie nagradama uprkos, vječno ostao u sjeni 'Pulp Fictiona' za koji je 'dinamični duo' nagrađen i Oscarom za scenarij, te Zlatnom palmom za film kao takav - u Cannesu.

No, iste godine, dotad nerazdvojni, Tarantino i Avary krenuli su svaki svojim putem, navodno zato što je Avaryu dosadilo da mu Tarantino krade fore. Kap koja je prelila čašu, kaže urbana legneda, bila je činjenica da je na špici 'True Romance' kao scenarist potpisan samo Quentin, dok je većinu posla obavio – Roger.

Što je poslije bilo s Tarantinom – znate, no Avary se malo – zagubio. Punih osam godina peglao je tuđe scenarije i pisuckao za televiziju da bi 2002. konačno napisao i režirao 'Pravila privlačnosti'.  Adaptacija romana Breta Eastona Ellisa, nije međutim najbolje prošla kod kritike (44% na Rottentomatoes), a još je gora sudbina snašla njegovu adptaciju FPS igre ‘Sillent Hill’ (28% na Rottentomatoes), čije su kritike mjestimično zazivale čak i Uwe Bolla.

I kad se činilo da mu više nema spasa, Avary je iz ladice izvukao scenarij po imenu 'Beowulf' započet još 1997. i uvalio ga – Robertu Zemeckisu. Osim što je scenarist, Avary je na filmu i producent, pa upravo njemu uz casting mitskih proporcija (Anthony Hopkins i John Malkovich, plus Robin Wright Penn i Alison Lohman), možete zahvaliti i na prizorima zlatno gole  Angeline Jolie.


Beowulf, r: Robert Zemckis

I dok se 'Beowulf' tek sprema u kina, osokoljeni Avary najavljuje novi projekt. Bit će to i opet (!) adaptacija jedne slavne video igre, hvaljene pucačine ‘Wolfenstein 3D’ koja je i zaslužna za planetarni uspjeh ‘first person shooter’ igara. Riječ je zapravo o drugom nastavaku igre ‘Castle Wolfenstein’, uspješnice za Atari i Commodore 64 (ah to su bili dani) iz 1981..U igri sad glavnu riječ ima američki vojnik, poljskog podrijetla, po imeni BJ Blazkowicz, a koji pokušava pobjeći iz nacističkog legla pretrpanog naoružanim stražarima, krvoločnim psima i Hitlerom osobno u – robotskom odijelu.

Vlasnici tvrtke koja je izdala ‘Wolfenstein 3D’ totalno su se zaljubili u Avarya i s njim udružili snage, a on je pak toliko zaljubljen u njihovu igru da se ovih dana sprema preseliti u dvorac Wollensberg, nekadašnju Himmlerovu bazu, kako bi tamo na miru napisao scenarij. Pri tom, kaže, mahnito gleda 'sve filmove ikad snimljene na temu II svjetskog rata', što bi značilo da će i 'Neretva' i 'Sutjeska' doći na red. A k'o za vraga, i Tarantino se upravo sprema snimati film iz istog razdoblja.

Slika s omota za 'Return...'

Kako je otkrio u intervjuu za AITC.com, Avary će potom dobar dio iduće godine provesti putujući po istočnoj Europi u potrazi za autentičnim lokacijama, i kako izrijekom kaže – europskim glumcima i glumicama. Jedina uloga koju je Avery već podjelio, ona je samog Blazkowicza, a na pitanje kome, odgovorio je: ‘Pa samo pogledajte omot kutije za Return to Castle Wolfenstein i – sve će vam biti jasno.’

A dok nam se svima ne objasni što je pjesnik htio reći, ekipa iz Jadran filma valjda će se dokopati i Avarya osobno. Javili smo valjda na vrijeme?

p.s.

Je l' to samo nama ovaj tip izgleda k'o Uwe 'prebit ću te Avary' Boll?

Komentari

Nema komentara.