Najgluplje cenzorske ocjene - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Najgluplje cenzorske ocjene

Najgluplje cenzorske ocjene

Kada vodite djecu u kino, morate ih čuvati od ovih stvari: razgovora o pticama i pčelama, nepristojnih lutki, sociopatskih majki i – lošeg vremena.

s.p. 13.09.2007 0 komentara

Najgluplje cenzorske ocjene

Rating ilitiga dobni predikati oznake su kojima u Americi, ali i većem dijelu svijeta cenzorske komisije, ukratko rečeno, brinu da filmove mogu gledati djeca i obitelji, bez da mali Joe pita mamu: 'A što to rade dva stričeka s golom tetom?'. Dakle, cenzori ocjenjuju koji filmovi su prikladni za koju dob i da li možda tinejdžerima treba pratnja roditelja koji će im pojašnjavati 'životne činjenice' dok gledaju 'Showgirls'.

Ako niste znali, stupanjem na snagu novog Zakona o audiovizualnim djeltnostima, iliti narodski Zakona o filmu, iste ocjene ubuduće će morati isticati i svi filmovi koji se budu distribuirali u Hrvata. Kako će stvar točno funkcionirati još se ne zna, ali pretpostavljamo da će nam se nuditi upozorenja, koja se često prometnuu najbolje reklame - poput onih da film sadrži 'slikovito krvavo nasilje, seks, golotinju i drogiranje' ('Grindhouse'). Kada smo kod korisnih opisa, dobra 'reklama' je i opis 'The Boy's Cluba' koji po cenzorima ima sočan rječnik i 'gole djevojke s duplerice'.  

I dok britanski cenzori samo konstatiraju da u filmu postoje seks, nasilje i psovke, te navedu koliko su eksplicitni, Amerikanci vole i detaljnije pojasniti što je to tako strašno – na radost onih koji se vole nasmijati.

Sajt All Movie Guide objavio je popis najglupljih cenzorskih komentara, odnosno objašnjenja za ocjene pojedinih filmova. Tako je visok rejting R (maloljetnici smiju gledati film samo u društvu odraslih) zaradio 'Mother's Boys' zbog sočnog jezika i 'sociopatskog ponašanja majke' (u mame ne dirajte!). I 'The Hunted' je proglašen opasnim, jer sadrži 'duhovite scene povezane s drogom' i – kao posebno tešku kvalifikacija - 'vrlo krvavo nasilje s ninđama'. Možda i najbizarnija ocjena je ona za film 'Twister', za koji cenzori upozoravaju roditelje da je pun 'izravnog prikaza lošeg vremena'. 


Trailer 'Twistera' – nije za osobe slabijih živaca

Većina filmova ipak dobije dopuštenje da ga gledaju i djeca, samo se upozorava na pojedine 'štetne elemente'. U 'Alien vs. Predator' upozorava se na nasilje, krv i – sluz; 'War of the Buttons' uz nešto psovki sadrži i 'gole stražnjice', a 'Skateboard Kid II' ima 'tinejdžerski udarac po nosu' (Djeco, ne pokušavajte to kod kuće!). Nasilje je obično prihvatljivije od seksa, ali se gledatelje upozorava na specifično 'nasilje sa zombijima', 'političko nasilje', 'nasilje s morskim psima', a vrlo je korisno kada su i cenzori eksplicitni, pa za slasher 'The Dentist II.' navedu da je pun slikovitog nasilja, uključujući i 'zubno mučenje'. A da je odgovornost bitna, pokazuje i 'Sticks and Stones' koji je dobio visok rejting zbog 'neodgovorne upotrebe oružja' – Bogu hvala da u ostalim akcijskim filmovima i krimićima ima više odgovornih vlasnika strojnica i bazuka. 

Ponekad su cenzori vrlo eufemistički nastrojeni - 'Bushwhacked' uz opis ocjene ima upozorenje da se u filmu razgovara 'o pticama i pčelama' – žele li reći da se o filmu indiretno govori o seksu ili cenzori i sebe cenziriraju kad spominju seksu? Da je bilo kakva lascivnost sporna, pokazuje i 'Jefferson u Parizu' koji ima 'tematiku za odrasle, nešto nasilja i nepristojnu lutkarsku predstavu', a i 'Wayneov svijet 2' je proglašen filmom s 'nepristojnim humorom' (tada još nije bilo 'South Parka'!). Ako su cenzori ponekad slikoviti u opisu nepristojnih stvari (mora da su te scene više puta detaljno promatrali), znaju biti i uvredljivo kratki, pa tako Cronenbergov 'Goli ručak' jednostavnu opišu kao 'bizarnu erotiku'.  

Kako li će se u svemu ovome ubuduće snaći naši domaći cenzori i kako će prosuđivati seks i nasilje – hoće li biti 'europsko' liberalni, ili će izjednačiti prst u anus s rukovanjem?


Trailer za 'Goli ručak' – Cronenberg stvarno nije za svakoga

Komentari

Nema komentara.