Idemo u školu! Ljetnu i filmsku - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Idemo u školu! Ljetnu i filmsku

Idemo u školu! Ljetnu i filmsku

Išli bi na more, možda na kakav filmski festival ili u filmsku školu? Može i jedno i drugo i treće, i to - na Šipanu!

s.p. 24.07.2007 0 komentara

Idemo u školu! Ljetnu i filmsku

U prvoj polovici kolovoza (4. -14. 8.) održava se novi susret iskusnih filmaša i mladih filmofila. Već četvrto ljeto zaredom, na Šipanu se održavaju Mali filmski festival i Ljetna škola filma. Tijekom desetodnevna festivala prikazivat će se u Šipanskoj Luci igrani, dokumentarni, kratki i crtani, te igrani filmovi za djecu, a u sklopu filmske škole iskusni filmaši će  podučavati četrdesetak mladih u tri tematske radionice: za igrani film, scenarij i snimanje

Organizatori događanja, Nils Neubert iz Kölna i Miro Bronzić iz Šipanske Luke, izjavili su da su sretni što će ove godine školu i radionicu igranoga filma voditi redatelj Hrvoje Hribar. To su proglasili velikim priznanjem za dosadašnji rad, te zahvalili sponzorima, mještanima i Hrvatskom filmskom savezu na pomoći. Zahvalnost upućuju i festivalskim gostima, među kojima su glumica Marija Škaričić, mladi glumac Armin Omerović, producent Boris T. Matić, slovenska redateljica Petra Seliškar i makedonski producent Brand Ferro.  

Domaći i strani gosti će predstaviti svoje filmove, a zatim će u radionicama mladima direktno prenositi iskustva. Publika će, među ostalim, u sklopu festivala moći vidjeti nagrađivane hrvatske filmove kao što su: 'Gospođica' Andreje Štake, te 'Armin' Ognjena Sviličića. Prikazat će se i ostali hvaljeni domaći filmovi; 'Sve džaba' Antonija Nuića i 'Put lubenica' Branka Schmidta

Festival 4. kolovoza otvara 'Zlatni otok', film posvećen maslinovu ulju, nastao u lanjskoj šipanskoj filmskoj radionici pod vodstvom slovenskoga redatelja Damjana Kozolea i Amira Kambera, te (također prošlogodišnji) dokumentarac Sandre Kolar o radu šipanske filmske škole. U znak podrške akciji Daj mi kino Hrvatskoga filmskog saveza na festivalu će se prikazati i izbor kratkih filmova nastalih tim povodom. Za završnu festivalsku svečanost, 14. kolovoza, predviđena je premijera filma koji će u radionici nastati ove godine pod vodstvom Hribara i njegovih suradnika - Amira Kambera iz Kölna, te Sandre Kolar iz Londona. 

Na festivalu će se predstaviti radovi sudionika radionica, pa će se tako održati i izložba fotografija koje će snimiti polaznici fotografske radionice. Nju će voditi skupina mladih dubrovačkih fotografa uz koordinaciju Deana Toševića i Luke Marčinka, dok će scenarističku radionicu Palunko voditi Irena Krčelić u sklopu projekta HFS-a kojim se potiče pisanje dobrih scenarija.  

Organizatori naglašavaju da, kao i prethodnih godina, svi umjetnici i predavači rade besplatno, a besplatni su i sudjelovanje djece u sve tri radionice, te prikazivanje filmova publici. Više informacija o Školi i Festivalu možete dobiti na linku ovdje.

 

Komentari

Nema komentara.