Izvještaj: Pula na pola - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Izvještaj: Pula na pola

Izvještaj: Pula na pola

Lagano zagrijani uz odličnu međunarodnu, stigli smo i do domaće konkurencije. Zasad trku vodi Kulenovićev odlikaš 'Pjevajte nešto ljubavno'.

p.h. 17.07.2007 0 komentara

Izvještaj: Pula na pola

Nakon laganog uhodavanja odličnom međunarodnom konkurencijom, u nedjelju se zakotrljala i ona u Puli najočekivanija - domaća. Feštom otvorenja rukovodio je Robert Zuber, pozornicom su prodefilirali župan istarski Ivan Jakovčić, ministar kulture RH Božo Biškupić i pulski gradonačelnik Boris Miletić, a festival je konačno otvoren uz vatromet koji je dobro zatresao pulsku Arenu. 'Je*eš kuću bez krova', čuo se u offu komentar anonimnog Bosanca iz publike, a poslije vatrometa nam je jedan Puležan priopćio desetljeće staru glasinu o tome kako se, navodno, nakon svakog koncerta iz katakomba ispod Arene tačkama odvoze komadi urušenog kamena. Gulp!. Zatim su uslijedile točke, od kojih je jedna bio i plesni komadić mjuzikla 'Chicago' koji se baš i nije moglo vidjeti jer je dosta jaki reflektor bio uperen ravno u publiku.

Domaću je konkurenciju otvorio 'Pjevajte nešto ljubavno'/NASLOVNA/ službenog spotmejkera Hladnog piva i redatelja sitcoma 'Bitange i princeze', Gorana Kulenovića. Kulenović je, osim što je pobrao najgromoglasniji pljesak, dobio i veoma visoku ocjenu publike, čak 4.6. 'Pjevajte nešto ljubavno' priča o četvorici rockera (Ivan Herceg, Ivan Ðuričić, Hrvoje Kečkeš, Ivan Glowatzky) okupljenima u bend kojemu ozbiljni nedostatak para prijeti da zauvijek ostane demo bend. Ne bi li prikupili 1000 eura, koliko im je potrebno da snime nešto u studiju, momci odluče svirati na svadbama. Dok ostali s tim nemaju problema, glavni lik Struja je beskompromisan. No, kad 'popuši' na intervjuu za posao i otkrije da je djevojka koju je ostavio jer nije razlikovala Deep Purple od Pearl Jama - trudna, pristane na svirku. Njihov dotadašnji muzički repertoar (glazba kojoj su uzori uglavnom Ramonesi, Stonesi, čini mi se da se spominje i Sting, a po posteru u junakovom stanu, vidi se da isti ljubi i Franz Ferdinanda...) mijenja se odjednom u Nove Fosile, Mišu Kovača i sl., čime je postignut iznimni efekt komičnog, koji se vrlo uspješno nastavlja sve do kraja filma, raspleta u akcijanerskom stilu.

'Pravo čudo', redatelja i scenarista Lukasa Nole nije toliko oduševio publiku, koja tog drugog dana domaćica u Areni nije popunila ni četvrtinu slobodnih mjesta, a kad je voditelj podsjetio da su prije par godina pulski festival hvalili novinari iz Guardiana, gospodin koji je sjedio u publici je nešto glasnije prokomentirao: 'Je, radi Arene, a ne radi Festivala'. U Nolinom filmu Rade Šerbedžija glumi bivšeg konobara kojeg, nakon što slučajno oživi velikog državnog dužnosnika proglase iscjeliteljem i osiguravaju mu da vodi 'Hram čiste ljubavi' na fiktivnom hrvatskom otoku, iznimno plodnom tlu za rast otočkih intriga. Zapravo, karizmatik je obični jebivjetar koji hedonističku prirodu maskira u princip vječne ljubavi, a pravi je junak zapravo njegov sin, dobričina koji se na otoku zaljubi u lokalno ozloglašenu pekaricu (Barbara Nola), pa se u priču, osim karizmatikovih ljubavnih nepodopština s nekoliko groupie nimfeta, sekti, otočkih seljačina i otočkih 'good guysa' upliće i priča o zabranjenoj ljubavi - onoj između dobrog sina i pekarice, majke šestoro djece. Film je scenaristički smušen, neke ljubavne scene djeluju kao iz reklame za čokoladne praline, ali ljubitelje erotike mogla bi zadovoljiti 2 krupnjaka playboyevski poštucanih ženskih spolovila, jedno bičevanje gole guze i scene seksa naslovnog para među čokotima loze. Nakon Nolinog filma uslijedila je projekcija Lee Tamahorijevog šupljikavog akcijanera 'Next' s Nicholasom Cageom u naslovnoj ulozi vidovitog čarobjnjaka i hladnoratovskom potkom o Rusima koji žele prošvercati H bombu, a Cage ih u tome ima spriječiti. Novi film redatelja 'James Bond: Umri drugi dan' je otvarač PoPULArnog programa, stoga je još više čudio masovni egzodus publike s tog ponedjeljačkog bunta.

U sklopu međunarodne konkurencije Europolis-Meridijani i popratnog programa dosad smo gledali nekoliko odličnih filmova, doduše, već otprije poznatih kao akvizicija s prestižnih svjetskih festivala. 'Stara ljubavnica', ovogodišnja canneska akvizicija renomirane francuske redateljice Catherine Breillat, solidna je kostimirana intriga, poput Coppoline 'Marie Antoinette', pravi odmak od kostimiranih nevinašaca marke Merchant Ivory. I dok je Coppola svoje korzet-dame oslobodila u dijalozima i približila njihovu svijest suvremenom gledatelju, Breillat je do kraja razvezala njihovu spolnost, snimivši kostimiranu erotsku dramu. Priča, nastala prema devetnaestostoljetnom romanu Jules-Amédée Barbey d'Aurevillya prati turbulentnu i nekonvencionalnu ljubav žigola iz visokog pariškog društva Rynoa (Fu'ad Ait Aattou) i vatrene Španjolke Vellini (Asia Argento) koja preživljava unatoč brojnim prevarama, njegovoj ženidbi za bogatu markizu.

Menzelov je berlinski konkurent '07, 'Služio sam engleskog kralja' pokupio velike simpatije publike. Snimljen prema scenariju češkog romanopisca Bohumila Hrabala, topla priča o maleckom i naivnom junaku Janu Diteu (odlični Ivan Barnev/Oldrich Kaiser) kojeg će kombinacija naivnosti, sreće i nesreće povesti na put od konobarčića u praškom restoranu pa sve do Hitlerova pristaše i vlasnika elitnog motela 'Tišina', kupljenog od novca dobivenog preprodajom poštanskih maraka konfisciranih Židovima, da bi na kraju završio sam i osamljen u napuštenom češkom selu lamentirajući nad svojim bogatim životnim iskustvom. Finale filma u kojem prosipa kovčežić s markama zarađen na tuđoj nevolji svojevrsna je pobjeda morala, što je čudno za Menzela, primijetili su mnogi, no neizbježno s obzirom da bi nedostatak iste od Menzelovog filma načinio djelomičnu apologiju nacističkih zlodjela.

Od čak tri filma na temu homoseksualnih ljubavi u međunarodnoj konkurenciji, istakao se C.R.A.Z.Y kanadskog redatelja Jean-Marc Valeea, obiteljska drama o ludnici odrastanja u Quebecu 70-ih, pubertetu i adolescenciji senzibilnog junaka Zacharya Beaulieua kojem je bogobojazna majka po rođenju namijenila karijeru iscjelitelja i Isusovog službenika, a otac amerikanofil i ljubitelj country glazbe od sina 'tetkice' pokušava načiniti razbijača. On će pak svoju (homo)seksualnost otkriti tek uz Bowievog 'Ziggy Stardusta', punka i sestričninog dečka, učitelja plesa.

Invazija zvana Potter, ali i Armin kojeg se smatra najvećim konkurentom Kulenoviću na tapeti su danas (17. 07), pa se najžešća borba za Zlatne Arene tek očekuje.

Komentari

Nema komentara.