U Srbiji dijele Zlatne Šljive, berba '06/'07 - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      U Srbiji dijele Zlatne Šljive, berba '06/'07

U Srbiji dijele Zlatne Šljive, berba '06/'07

Blogeri B92 gađaju najgore što im je nacionalna kinematografija isporučila u protekloj godini 'Zlatnom Šljivom', 'Šljivovicom' i 'Džemom od šljiva'.

p.h. 06.07.2007 0 komentara

U Srbiji dijele Zlatne Šljive, berba '06/'07

Holivudske Zlatne Maline koje iz godine u godinu nagrađuju najgore što je film u minuloj godini dao dobile su nedavno svoj pandan u našem susjedstvu. Tako nam javlja Srđan Mitrović, montažer, bloger s B92 i direktor akademije 'Zlatna Šljiva' da su on i  nekolicina njegovih entuzijastičnih kolega upravo pokrenuli srpski izbor za najgore što im je prošla filmska godina dala - Zlatnu Šljivu.

Ideja o pokretanju Zlatne šljive proistekla je iz potrebe za filmskom nagradom od nacionalnog značaja koja bi formirala mjerila nekvalitete i promovirala zaslužne filmske stvatelje i njihova očajna djela u okvirima nacionalne kinematografije, kažu osnivači, te dodaju kako je 'Zlatna šljiva' zamišljena kao najznačajnija promotivna manifestacija domaće kinematografije s ciljem da kroz promociju nacionalnog filma učestvuje u stvaranju pozitivne slike o Srbiji i na taj način postane jedan od pokretača razvoja celokupne kreativne industrije u zemlji i urbane regeneracije.

Petočlani žiri sastavljen je od dva predstavnika iz inostranstva, jednog iz regije i dva iz Srbije. Čitatelji Bloga B92 su izabrali kandidate, a na žiriju je sad da obavi svoj dio posla. Nagrade 'Zlatna šljiva' dodjeljuju se u sljedećim kategorijama: Zlatna šljiva za najgoru mušku ulogu, Zlatna šljiva za najgoru žensku ulogu, za najgoru režiju i za najgori film.

Bit će dodjeljene i specijalne nagrade: 'Zlatna Šljivovica' za doprinos filmu onih filmaša koji su ostavili duboki trag u domaćoj im kinematografiji i čiji se rad može gledati samo pod utjecajem alkohola. 'Zlatni džem od šljiva' za najgori film snimljen u povijesti srpske kinematografije. To su oni filmovi koje ni pas s džemom od šljiva ne bi pojeo, kažu organizatori

Za ovogodišnju 'Zlatnu šljivu' konkurirali su svi naslovi snimljeni u prošloj godini, među naslovima poput 'Krojačeva tajna', 'Sedam i po', 'Sutra ujutro', 'A 3', 'Guča', 'Šejtanov ratnik', 'Optimisti', 'Aporija', 'Sinovci', 'Stvar srca', 'Gde cveta limun žut', našla se i Grlićeva 'Karaula' koja je izbjegla da je se 'šljivuje', ali zato jedna od njezinih zvijezda, Sergej Trifunović nije izbjegao napadu šljive za najgoreg glumca. Za umjetničko rješenje 'Zlatne šljive' zaslužan je istaknuti umjetnik HattoriHanzo. E, da, postoji i 'Zlatna košpica od šljive' za najgoru filmsku kritiku.

Kompletan popis nominiranih, za koje možete glasati i vi, ako ste upućeni nalazi se ovdje.

Komentari

Nema komentara.