Libertas proglasio pobjednike - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Libertas proglasio pobjednike

Libertas proglasio pobjednike

Na trećem dubrovačkom festivalu nagrađeni su filmovi o strahu i sreći, o prostituciji i  kavi, Jakov Sedlar i jedan –  autor pokojnik.  

s.p. 04.07.2007 0 komentara

Libertas proglasio pobjednike

Žiri ovogodišnjeg, 3. Libertas film festivala, u sastavu David Dinerstein (filmski producent i distributer iz SAD-a), Nina Kusturica (redateljica iz Austrije) i Milan Trenc (hrvatski ilustrator i redatelj), objavio je laureate Libertasa. 

Najboljim igranim filmom proglašen je švedsko-njemački film 'Kad padne mrak' /NASLOVNA/u režiji Andersa Nilssona. Film govori o uspješnoj novinarki Carini, restauratoru Aramu i moralističnoj Leyli, a svima je zajedničko da i kod kuće i na poslu živep od strahom i stalnim pritiskom, uz što je vezana i mračna tajna koju kriju.  

Britanski film 'Crno zlato' u režiji Marca i Nicka Francisa može se pohvaliti time da je i službeno najbolji dokumentarac Libertasa. Umjesto o nafti, kao što bi se brzopleto moglo zaključiti iz naslova, film govori o kavi. Riječ je o vrijednoj robi, od koje živi milijune ljudi. Cijene kave određuje se na burzi, te film prati Tadessea Meskelu, koji putuje svijetom pokušavajući naći kupce koji će ponuditi poštenu cijenu. 

Za nekoliko festivalskih nagrada specifično je to da neće moći biti uručena redatelju, jer je ovogodišnji dobitnik, Cristian Nemescu, prošle godine poginuo u automobilskoj nesreći. Nagradu žirija za najbolji kratki film dobio je njegov kratkiš 'Marilena, volim te', film koji ima sličnosti s filmom 'Malena', jer se bavi 13-godišnjim Andrejom koji je zaljubljen u prostitutku Marilenu. Na ovogodišnjem festivalu taj film osvojio je i simpatije publike, koja ga je proglasila najboljim filmom s najvišom ocjenom od 5.4. Pokojnog Nemescua publika je nagradila i s drugim mjestom i ocjenom 4.83 za njegov nedovršeni dugometražni film 'San o Kaliforniji' . Dokumentarni laureat 'Crno zlato' također se svidio publici (ocjena 4.83), koja je pohvalila i dobitnika njemačkih Lola, 'Krivotvoritelje' (4.50). 

Ocjenjivački sud Festivala dodijelio je i dva posebna priznanja tajlandskom filmu 'Sindromi našeg doba' u režiji Apichatpong Weerasethakul, te hrvatskom dokumentarcu 'Tražeći Orsona' Jakova i Dominika Sedlara. Nagrade su obrazložene 'iznimnom kreativnošću i nesvakodnevnom zanimljivošću ovih filmskih naslova' koji su na članove žirija ostavili duboki dojam. 

Igrani film 'Sindromi našeg doma ' istražuje kako pamtimo i kako osjećaj sreće može biti potaknut naizgled nebitnim stvarima. Film se sastoji od dva dijela koji se na određen način reflektiraju. Prvi dio je zaokupljen liječnicom i smješten je u prostor sličan svijetu kada je autor rođen. U drugom dijelu težište je na liječniku, i smješten je u suvremenijem svijetu, sličnijem onom u kojemu danas živimo. 

Film Sedlarovih o Orsonu Wellesu, 'Tražeći Orsona', jedna je od onih biografskih priča koje su važne jer otkrivaju nepoznate detalje iz privatnog života. Saznaju se nove pojedinosti iz veze Orsona s Hrvaticom Ojom Kodar, a filmofili ne bi smjeli propustiti ovaj film jer u njemu o Orsonu govore i Peter Bogdanovich, Steven Spielberg i James Earl Jones, a sadrži i inserte iz Wellesovih nedovršenih filmova ‘Mletačkog trgovca’, ‘Druge strane vjetra’, ‘Dubina’ i ‘Sanjara’.

 

Komentari

Nema komentara.