Nagrade, nagrade, svježe nagrade - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Nagrade, nagrade, svježe nagrade

Nagrade, nagrade, svježe nagrade

Navali, narode! Nagrađujemo životna dostignuća, humanističke vrijednosti, dobru glumu...svatko može nešto dobiti, čak i Danny De Vito.

s.p. 27.06.2007 0 komentara

Nagrade, nagrade, svježe nagrade

Scenarist 'Pisaca slobode' ('Freedom Writers') Richard LaGravenese i autor 'Venusa' Hanif Kureishi podijelit će Humanitas nagradu za 'najplemenitije' dugometražne filmove. Za razliku od nagrada koje se dodjeljuju osobama za istaknuti humanitarni rad (npr. Jean Hersholt Humanitarian Award na dodjeli Oscara), Humanitas se daje filmovima, a izvorno i TV serijama koje promiču 'humanističke vrijednosti', tj. 'slobodu i ljudsko dostojanstvo'. Ne čudi stoga da je nagradu za pisanje o slobodi dobio scenarist 'Pisaca slobode', u kojima Hilary Swank vodi školsku djecu u u Sarajevo, ali i Amsterdam (?!), gdje učenike upoznaje s mjestima u kojima su se odvijali ratni dnevnici djevojčica u  'Zlatinom dnevniku' i 'Dnevniku Ane Frank'. 'Venus' je poznat po ulozi ostarjelog Petea O'Toolea, a film se nagrađuje zbog realističnog prikaza starenja i trauma koje dolaze sa starošću. Za TV film 'Longford' nagrađen je scenarist 'Kraljice' Peter Morgan, a nagrađene je i jedna epizode liječničke 'Hitne službe'. 

S druge strane, britanska filmsko-televizijska akademija BAFTA nagrađuje Denzela Washingtona, ali ne za 'plemenitu' ulogu dilera u novom filmu, 'American Gangster', već za postignutu izvrsnost na filmu 2007. Nagrada, nazvana po britanskom velikanu Stanleyu Kubricku, bit će mu uručena 1. studenog. 

Osim popularnog Denzela Washingtona, jednu nagradu dobiva i već zaboravljeni glumac. Istina, nije baš neka glumačka legenda poput Anthonyja Hopkinsa, a nije ni stasit poput Denzela, no svejedno –  festival u Karlovym Varyma treba jednog slavnog gosta pa kao velikog glumca nagrađuje – Dannyja De Vita. On će dobiti Kristalni globus za  'doprinos svjetskom filmu', a predstavit će i svoju komediju 'The Good Night', u kojoj glumi zajedno s Gwyneth Paltrow i Penelope Cruz

Na kraju balade, ne treba zaboraviti ni Marion Cotillard, koja će na Hollywood Film Festivalu dobiti nagradu kao najbolje glumačko otkriće, za ulogu Edith Piaf  u 'La Vie en rose – Edith Piaf'. Reakcije javnosti na njezinu ulogu su takve, da Marion vjerojatno zaslužuje i nagradu za izvrsnost, humanističke vrijednosti i doprinos svjetskom filmu, ostaje samo da taj film pogledate dok još igra u hrvatskim kinima, pa sami procijenite.

 

Komentari

Nema komentara.