Novi Potter nije za (malu) djecu - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Novi Potter nije za (malu) djecu

Novi Potter nije za (malu) djecu

Oprezni Australci poručuju roditeljima da tijekom gledanja novog Pottera klincima tu i tamo stave ruku preko očiju. Brrrrr!

s.p. 18.06.2007 0 komentara

Novi Potter nije za (malu) djecu

Posljednji film o doživljajima mladog čarobnjaka bit će u Australiji preporučen samo starijoj djeci. Film je naime u Australiji i Americi zaradio predikate koji spriječavaju klince da sami film gledaju u kinima, ali im dozvoljavaju da 'nerealističnom nasilju' i neki 'zastrašujućim slikama' uživajuu pratnji - roditelja.

Za cenzoru u Australiji zadužen je Ured za klasifikaciju filma i literature, neovisna ustanova s jakim cenzorskim ovlastima. Film kojem uskrate svoju cenzorsku oznaku praktički je zabranjen, a njegova distribucija i prikazivanje podliježe kaznama. Kao i slični, američki sustav rejtinga, osim zabrane prikazivanja filmova mlađim od 18, cenzorski ured bavi se i preporukama koje savjetuju mlađima, tj. njihovim starateljima, koji filmu (ni)su prikladni za djecu i za koje je nužna roditeljska pratnja. 

'Harry Potter i red feniksa' dobio je u Australiji rejting M, ekvivalent američkom PG 13. Isti rejting dobio je 'Harry Potter i zatočenik Azkabana' 2004., ali je odluka povučena poslije žalbe. Žalba se nije isplatila za 'Harryja Pottera i plameni pehar', koji nije mogao izbjeći taj cenzorski predikat, ali to nije naročito utjecalo na posjet kinima, pa je film u Australiji zaradio puno kao i u prva dva 'Pottera', koja su dobila 'dječji', PG rejting. 

M rejting samo preporučuje film zrelijoj publici, ali ne zabranjuje gledanje maloljetnicima. Daje se za filmove bez čestog psovanja ili okrutnog nasilja, a seks smije biti samo implicitan. Tek sljedeći rejting, MA15+, zabranjuje onim mlađim od 15 da posjećuju kino bez pratnje staratelja, no do tog rejtinga (još) nijedan Potter nije fogurao.
Komentari

Nema komentara.