Filmski festival i u – Vukovaru! - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Filmski festival i u – Vukovaru!

Filmski festival i u – Vukovaru!

U gradu – heroju uništena su i dva kina, pa organizatori festivala planiraju njihovu obnovu, nakon što održe kino projekcije na – riječnom šlepu.  

s.p. 11.06.2007 0 komentara

Filmski festival i u – Vukovaru!

Nakon festivala koji se održavaju u metropoli (ZFF) ili u primorju (Motovun, Libertas), evo jednog koji se održava u riječnoj metropoli – Vukovaru. Od 5. do 8. srpnja 2007. održat će se prvi Vukovar film festival, koji planira privući posjetitelje atraktivnom lokacijom, jer se održava na šlepu koji može dočekivati turiste s riječnih kruzera. Razrušene infrastrukture, grad ne može ponuditi atraktivne kino dvorane i hotele, ali će se potruditi prirediti domaću atmosferu, s puno glazbenih događanja i  fišijadom. Organizatori se nadaju da će otvoreno kino na rijeci Dunav privući publiku, posebno očekuju mlade Vukovarce koji nikada nisu bili u kinu a ovo im je jedinstvena prilke da to dožive. 

Da bi privukli ljude u kino, potreban je i zanimljiv program. Festival je koncipiran kao festival podunavskih zemalja, pa će prije svega biti prikazivani art hitovi iz tih zemalja. Glavna premijera je pobjednik Cannesa i osvajač Zlatne palme, rumunjski '4 mjeseca, 3 tjedna i 2 dana' Cristiana Mungiua o opasnostima ilegalnog pobačaja. Jiri Menzel ima novu hit komediju,'Služio sam engleskog kralja'. Priča govori o mladom provincijskom konobaru koji želi postati milijunaš, pri tom ne bira sredstva, no kasnih 30-tih približava se rat i stvari se kompliciraju.  

Zemlja partner ovogodišnjeg festivala je Njemačka, iz koje izvire rijeka Dunav, a u zadnje vrijeme i puno dobrih filmova. Među njima je i 'Tvrd orah' Detleva Bucka, o 15 – godišnjem dječaku koji se doseli u predgrađe, gdje ga počnu terorizirati vršnjaci iz škole. Mađarski 'Bijeli dlanovi' Szabolcsa Hajdua priča je o gimnastičaru Miklosu koji zbog ozljede prekida karijeru i odlazi trenirati u Kanadu, ali pitanje je da li će se uklopiti u novu, drukčiju okolinu.  

Od 'nepodunavske' ekskluzive, tu je dobitnik Zlatnog medvjeda u Berlinu, kineski 'Tuyin brak' Taj film Wang Quan’ana bavi se Tuyom, požrtvovnom Mongolkom čiji je muž, gonič stoke, ostao paraliziran pa na nju pada briga o obitelji. No, zbog teškog rada i sama počinje ozbiljno pobolijevati, pa se odluči rastati od muža a novom mužu postaviti  uvjet da mora izdržavati njenog bivšeg muža i djecu. 

Glavni hitovi koji bi trebali privući mladu publiku u kino su filmovi iz 'Grindhouse' paketa. 'Dokaz smrti' Quentina Tarantina prati ubilački pohod psihotičnog divljaka, Stuntman Mikea, koji uhodi i ubija ljepotice svojim superbrzim autom. 'Planet terora' Roberta Rodrigueza je film sličnog, eksploatacijskog sadržaja, kao i onaj Tarantinov. U tom filmu šerif malenog grada prisiljen je boriti se protiv ubojitih zombija koje zovu 'bolesnici', a tu je i Cherry, žena koja umjesto jedne noge ima mitraljez pa skupa sa svojim partnerom preuzima pravu malu armiju. 

Ukratko, ima svega, od kineskih art hitova do komercijalne pucačine, a nadamo se da će biti i onog najpotrebnijeg – vjerne kino publike.
Komentari

Nema komentara.