Libertas najavljuje hitove - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Libertas najavljuje hitove

Libertas najavljuje hitove

Na dubrovačkom filmskom festivalu predstavljaju se njemački i francuski hitovi, nasmijava vas Lars von Trier, a oko ponoći plaši 'Hostel 2'.

s.p. 06.06.2007 0 komentara

Libertas najavljuje hitove

Dolazi 3. Libertas Film Festival, na kojem će od 29. lipnja do 04. srpnja biti prikazano oko 50 filmova uglednih europskih i svjetskih redatelja. Direktor filmskog programa Festivala je ponovno filmski novinar i kritičar Stjepan Hundić, a u izboru kratkog i dokumentarnog programa pomagao mu je i Vanja Vascarac, mladi hrvatski redatelj i producent koji je diplomirao studij filma i televizije na američkom fakultetu Savannah College of Art and Design. Većina filmova iz programa festivala natječe se za jednu od festivalskih nagrada, Dubravku, koja se dodjeljuje u kategorijama najboljeg igranog, dokumentarnog i kratkog filma, a postoji i nagrada publike.

Dosta filmova imat će svoju hrvatsku i europsku premijeru. Festival će otvoriti film 'Die Falscher' ('Krivotvoritelji') /NASLOVNA/, moralno kompleksna drama Stefana Ruzowitzkyog o istinitim događajem iz Drugog svjetskog rata, kada su logoraši prisiljavani da rade kao krivotvoritelji.  Riječ je o jednom od najhvaljenijih europskih filmova ove godine, koji je osvojio i njemačke nacionalne nagrade Lole. Uz njega će u službenoj konkurenciji festivala bit će prikazano još devet filmova među kojima i iranski 'Niwe Mung' ('Polumjesec'), koji je jedan od pobjednika ovogodišnjeg Toronto film festivala; te debitantski film 'Eyforya' ('Euforija') ruskog redatelja Ivana Vyrypajeva, koji je dobitnik Malog Zlatnog lava na Venecijanskom filmskom festivalu.  Francuski film 'Ne le dis a personne' ('Nemoj reći nikome') Guillaume Caneta ima 4 prestižne nagrade Cesar, a redatelj Gele Babluani, čiji je film '13/Tzameti' svoju hrvatsku premijeru doživio upravo na prošlogodišnjem Libertasu, ove se godine predstavlja filmom 'L'heritage' ('Nasljeđe'), snimljenom u suradnji sa svojim ocem, slavnim Temurom Babluanijem.

Izvan konkurencije bit će prikazani naslovi poput mračne komedije 'Direktoren for det hele' ('Šef') koja je novo iznenađenje legendarnog Larsa von Triera; '2 days in Paris' ('Dva dana u Parizu') u režiji kultne francuske glumice Julie Delpy; 'The Namesake' indijske redateljice Mire Nair; te hongkonški film 'Fong juk'('Prognan') Johnnyja Toa.

Program dokumentaraca fokusiran je na glazbu. Glavni je hit film o američkom progonu Johna Lennona 'US vs. John Lennon', a bit će prikazani i filmovi poput inventivnog dokumentarca o Beastie Boysima 'Awesome: I Fuckin Shot That', te filmska priča o Gogol Bordellu 'The Pied Piper of Hutzovina'. Kategoriju kratkih filmova čini više od 10 filmova koje predvodi 'Marilena de la p7' Cristiana Nemescua, jednog od najvećih talenata rumunjske kinematografije koji je nedavno poginuo netom poslije završetka svog dugometražnog prvijenca 'California Dreaming'.

Nakon predstavljanja portugalske kinematografije prošle godine, program Fokus posvećen je norveškim filmovima koje je i inače teško vidjeti u Hrvatskoj, a na Libertasu će prikazati pet novih filmova. Od ove godine festivalski program ima još jedan atraktivan filmski program koji se pod nazivom 'Midnight Madness' prikazuje u - ponoćnom terminu. To je i prigodni termin za prikazivanje filmova kao što su 'Hostel 2' Elija Rotha, crnohumorni britanski horor 'Severance', te hvaljeni nastavak horora '28 dana kasnije' nazvan '28 Weeks Later'.

Za sve dodatne informacije i programske detalje možete prosurfati Libertasove internet stranice ovdje.

Komentari

Nema komentara.