Gilliam snima s Tomom Waitsom - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Gilliam snima s Tomom Waitsom

Gilliam snima s Tomom Waitsom

Unaprijed znamo da će se dugo i teško snimati, da ga producenti, kritičari i dosta publike neće skužiti, ali i da će na kraju ispasti kool(tni) film.

s.p. 06.06.2007 0 komentara

Gilliam snima s Tomom Waitsom

Terry Gilliam je jedan od otkačenih genija iz Montyja Pythona, koji obožava raditi fantastične, slikovite i bizarne spektakle ('Brazil', 'Vremenski banditi'). Osim kao autor kultnih filmova ('Strah i prezir u Las Vegasu'), poznat je kao kao redatelj koji donkihotski godinama gura svoje projekte, pa tako već godinama neuspješno pokušava snimiti film baš o Don Quijoteu. S producentima nema sreće ni onda kada uspije dovršiti svoj film, pa je tako njegov film 'Braća Grimm' krahirao zbog prevelikog uplitanja ambicioznih producenata. Sada Gilliam pokreće novi film, 'The Imaginarium of Dr. Parnassus', a za glumca je opet izabrao Heitha Ledgera ('Braća Grimm'), ali i jednu legendu – Toma Waitsa. Waits je inače već glumio kod Gilliama, ali samo u cameo ulozi invalidnog veterana u 'Kralju ribara'.

Ima li još uvijek Gilliam svježe, pardon - lude ideje? Dakako da ima, a to se vidi i po par likova iz 'Parnassusa' koje rekonstruiramo po scenariju koji je procurio na internet. Tako se u filmu trebaju pojaviti mladi Anton koji je inkarnacija glasnika bogova – Hermesa (nosi štit i sandale s krilima!), zatim patuljak Percy koji izgleda kao srednjevjekovni demon, jedan lik koji se zove Obješeni Čovjek (kako li samo on izgleda?), a na kraju balade je i naslovni lik, doktor Parnassus, koji je očito rađen za Toma Waitsa.

Parnassus je opisan kao čovjek stariji od tisuću godina, koji zna drevne moći vladanja ljudskim umom, pada u trans, nosi slikovitu orijentalnu odjeću i pojavljuje se levitirajući iznad zemlje, što će, kao i u svim Gilliamovim spektaklima, značiti da treba dosta para i za specijalne efekte.

No, pitanje je kada će ovaj, još jedan bizarni (i unaprijed kultni) film početi sa snimanjem, jer da bi se to desilo, producenti moraju odriješiti kesu. Nakon neuspjeha 'Braće Grimm', moglo bi se dogodti da se i ovaj film otegne kao i 'Don Quijote', pa predlažemo osnivanje Fonda za financiranje ludih genija, a Gilliam bi sigurno bio jedan od zaslužnih korisnika. U međuvremenu, Gilliam skuplja pare radeći sa strane, pa će tako režirati i operu u milanskoj Scali, a tko je došao na tu ludu ideju i o čemu se zapravo radi provjerite na susjednom Teatru.hr.

Komentari

Nema komentara.