Židovski festival iz Londona u - Zagrebu - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Židovski festival iz Londona u - Zagrebu

Židovski festival iz Londona u - Zagrebu

Filmskih festivala nikad dovoljno - otvara se još jedan koji će filmsku publiku upoznavati s najboljim filmovima židovske tematike.

s.p. 05.06.2007 0 komentara

Židovski festival iz Londona u - Zagrebu

Od 15. do 17. lipnja 2007. u zagebačkom kinu Tuškanac po prvi put će se održati 'Jewish film festival London-Zagreb', a kuma festivala bit će preteča svih stilista  – Žuži Jelinek.  'Jewish film festival London-Zagreb' rađen je po licenci festivala iz Londona, prvi put je održan 1997. godine u Brightonu, a prikazivanje filmova, uz okrugle stolove i druženje s autorima omogućilo mu je razmjenu mišljenja o židovskoj kulturi diljem svijeta. Deklarirana namjera Festivala je pridonijeti razvijanju pozitivne slike o židovskom načinu života, te promocija kulturnih raznolikosti i shvaćanja i prihvaćanja drugih i drugačijih običaja. 

Na festivalu će se prikazati 10 suvremenih filmova sa židovskom tematikom iz cijelog svijeta, a probranih između najboljih prikazanih na prošlogodišnjem londonskom festivalu, a otvara ga kako smo vam već pisali 'West Bank Story' ('Priča o Zapadnoj obali')/NASLOVNA/, ovogodišnji dobitnik Oscara u kategoriji kratkoga filma. 

Festival je ostvaren i u suradnji s raznim hrvatskim filmašima. Za zagrebački Festival židovskog filma igrane filmove odabrao je dekan ADU Branko Ivanda, dokumentarne filmove redateljica Mira Wolf, a špicu Festivala kao savjetnik za animaciju potpisuje Zlatko Bourek. Više informacija o festivalu potražite na službenom sajtu ovdje.

Program JFF London – Zagreb

PETAK,15. lipnja 2007 

18.00-18.15 Otvorenje festivala 

18.15  Priča o Zapadnoj obali (West Bank Story), r: Ari Sandel, SAD 2005, 21' 

Muzička komedija smještena u brzom svijetu brze hrane konkurentnih štandova sa falafelima na Zapadnoj obali...David, izraelski vojnik, zaljubljuje se u prelijepu palestinsku blagajnicu Fatimu usprkos rivalitetu između restorana njihovih obitelji. Može li se njihova ljubav oduprijeti sukobu starom 2000 godina i želji njihovih obitelji da kontroliraju budućnost slanutka na Bliskom Istoku?  

18:40 Metalni blues (Metallic Blues), r: Danny Verete, Izrael/Kanada/Njemačka, 2004. 90' 

Kada Shmuel i Siso nabasaju na priliku da kupe plavu Lincoln Continental limuzinu iz 1985. za 5.000 dolara pretpostavljaju da im se sreća napokon nasmiješila. Tako počinje ova otkačena, smiješna i dirljiva priča ceste.  

SUBOTA, 16. lipnja 2007 

22.00 Cirkus REX (Zagreb Film, Zlatko Bourek) 

22.15 Malčice drugačiji (A little bit different) r: Rachell Scheinfeld-Gadot, Izrael 2003, 26' 

Neovisna i bockava Chava odbija Moshea, sastanak koji su joj ugovorili roditelji, samo zbog njegovih fizičkih nedostataka. Da li je ipak moguće da ona ima više zajedničkog s njim nego što želi priznati?  

22.40 Gosti (Ushpizin), r: Gidi Dar, Izrael, 2004, 90'  

Dirljiva i često humoristična priča o Moshe i Mali, siromašnom paru ortodoksnih Ždova bez djece koji žive u Jeruzalemu i nadaju se čudu. Kada se dvoje odbjeglih zatvorenika pojave nepozvani na njihovim vratima, njihova će dobrota biti stavljena na kušnju. 

NEDJELJA, 17. lipnja 2007 

16.00 Bitka za Cable Street (The Battle of Cable Street), r: Yoav Segal, V. Britanija, 2006.,10' 

Stapajući igrani film i animaciju, ovaj izvanredan film ponovo priča o značajnom događaju u anglo-židovskoj povijesti. Malog dječaka djed uvlači u magični svijet njegove bilježnice i pokazuje mu kako je bilo kada su fašisti crnokošuljaši predvođeni Oswaldom Mosleyem pokušali marširati kroz East End. 

16.15 Kauč (Divan), dokumentarni, r: Pearl Gluck, SAD/Mađarska/Izrael/Ukrajina, 2003.,90' 

Film dokumentira nastojanja mladog filmaša da povrati obiteljsko nasljeđe sa prijelaza stoljeća - kauč. 

17.40 Turist holokausta (The Holocaust Tourist) r: Jes Benstock, V. Britanija, 2005., 10' 

Ciničan film o turizmu holokausta u Poljskoj nakon prikazivanja filma 'Schindlerova lista'. Filmaš Jes Benstock sreće razne ljude uključene u turističku djelatnost i koristi animaciju kako bi pomogao otkriti kako turizam i turisti mijenjaju način na koji razumijemo tešku prošlost. 

18.00 Vodeni žigovi (Watermarks), dokumentarni, r: Yaron Zilberman, francuska/Izrael/SAD 2004, 77' 

Priča o plivačicama prvakinjama, članicama legendarnog židovskog sportskog kluba Hakoah (na hebrejskom Snaga) osnovanog 1909. godine u Beču. To je saga o sedam vrhunskih sportašica koje otmjeno stare i još uvijek plivaju svakodnevno. Iznad svega, to je proslava života.  

19.10 Golub (Pigeon), r: Anthony Green, Kanada, 2004., 11' 

Smješten za vrijeme II. svjetskog rata i utemeljen na istinitoj priči, Pigeon pripovijeda o rijetkom i iznenadnom dobročinstvu. U ovoj raskošno snimljenoj i emotivnoj kratkoj drami Anthonya Greena, u glavnim ulogama pojavljuju se Michael Lerner, nominiran za Oskara, te Wendy Crewson.  

19.30  Globalno gledište (Global View)  

Prije projekcije ovog kratkog filma gledateljima će se obratiti Wilfried Buchhorn, predstavnik UNHCR- a. 

19.40 Živi i postani (Live and Become), r: Radu Mihaileanu, Izrael/Francuska, 2005. 143' 

Epska priča o ljubavi, opstanku i identitetu. Majka krščanka prisiljava svojeg devetogodišnjeg sina da se deklarira kao Židov kako bi bio uključen u Operaciju Mojsije, misiju koju organizira Izrael kako bi se omogućilo etiopljanskoj židovskoj zajednici da se spasi od gladi u Etiopiji.

Komentari

Nema komentara.