Filmska berba za Dan Europe - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Filmska berba za Dan Europe

Filmska berba za Dan Europe

Eurimages je odriješio svoju bogatu kesu i omogućio da cvjeta tisuću cvjetova i snimi se – dobro, ne baš tisuću, ali solidan broj filmova

s.p. 09.05.2007 2 komentara

Filmska berba za Dan Europe

9. svibnja slavi se kao Dan Europe, pa je europski filmski fond Eurimages isti prigodno odlučio uveličati objavljivanjem liste projekata kojima će pružiti financijsku potporu. 

Na popisu nema hrvatskih naslova, jer se za ovu porciju europskih novaca, niti jedan nije ni prijavio. No, nešto europskih novaca ipak će se sliti u Hrvatsku - Daruvar je dobio financijsku injekciju za obnovu svog kina '30. svibnja', a distributeri stimulaciju da u ostala puste i europske filmove.

S tog je popisa za početak lipnja Blitz najavio hrvatsku kinu premijeru romantične drame s Gérardom Depardieuom i Cécile De France, 'Quand j'étais chanteur' ('The Singer') Xaviera Giannolija. Slijedi i kino distribucija (Pa-dora) filma o životu Edith Piaf 'La Môme' ('La vie en rose') Oliviera Dahana, kojeg ćemo nakon premijere na Berlinskom filmskom festivalu, vidjeti i na ovogodišnjoj Puli. Treći francuski film koji će uz Eurimagesovu pomoć sigurno zaigrati u hrvatskim kinima (UCD) je triler 'Ne le dis à personne' Guillaumea Caneta sa zvijezdama poput Kristin Scott Thomas, Francoisa Cluzeta i Nathalie Baye. Film nastao prema romanu 'Nikom ni riječi' Harlana Cobena, bio je veliki hit u francuskim kinima, a osvojio je i četiri francuska Césara, uključujući i onog za režiju.

Od naslova koji tek trebaju biti snimljeni, 4 milijuna Eurimagesovih eura raspodijeljeno je među 13 sretnika. Popis predvodi kultni Philippe Garrel sa svojim 'La frontière de l'aube', slijedi Paolo Sorrentino, koji osim filma o bivšem premijeru Andreottiju snima i 'La prima lettera dell'alfabeto', a tu je i Petr Zelenka kojeg naša publika poznaje po crnoj komediji 'Dugmetari', a sada sprema 'ozbiljan' projekt naslovljen 'Karamazovi'.

Ostatak sretnika s europske platne liste naći ćete ovdje.

Pročitajte i ...
Komentari
A: mareva 23.08.2012 Pogledaj profil

Nikom ni riječi nisam našla u arhivi filmski.net-a, a sinoć je bio na tv-u pa sam htjela da kažem ponešto o filmu da se ne bi netko drugi kao i ja prevario u vezi s njim. Dakle, Francuzi su ga ishvalili i iznagrađivali. Rekla bih, nezasluženo. Nije 'big deal', više je prosječan francuski film s iznadprosječnom glumom. Pretpostavljam da je roman bolji i napetiji, sigurno je smisleniji. Unatoč tome, ima podosta zanimljivih kadrovs i odlično dočaranih scena, kako vanjskih, tako unutarnjih. One se donekle iskupljuju i zaokružuju čitavu priču na smislen način.

A: mareva 23.08.2012 Pogledaj profil

Poruka