Političari nadiru - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Političari nadiru

Političari nadiru

Nakon britanske Kraljice i Idi Amina, svoje biopice dobivaju i Andreotti, Marx i Tito. Potonji zapravo čak dva, i HRT-ovih 7,4 milijuna kuna.

s.p. 08.05.2007 0 komentara

Političari nadiru

Biografija talijanskog političara sumnjivog morala i bivšeg sedmerostrukog premijera, Giulija Andreottija, počinje se snimati slijedeći mjesec. Redatelj Paolo Sorrentino prvo je najavio da je 88-godišnji političar podržao projekt, da bi potom sam Andreotti demantirao da se ikad sreo s redateljem te izjavio da se nada da film neće biti snimljen.

Ništa čudno, ako će se film držati činjenica, morat će pokazati i Andreottijeve skrivene veze s Crkvom i mafijom, koje su navodno nadahnule Coppolu da prema njemu kreira lik Don Licija Lucchesija u 'Kumu 3'. Snimanje počinje u lipnju, a Andreottija će igrati Toni Servillo, koji je glumio u Sorrentinovom art-hitu 'Conseguenze dell'Amore' ('Consequences of Love'), nominiranom u Cannesu i dobitnikom glavnih talijanskih filmskih nagrada za (film, režija i scenarij).  
 
Na drugoj strani svijeta, haićanski filmaš Raoul Peck bavi se - Karlom Marxom. Peck je već snimao filmove o klasnoj borbi ('Profit and Nothing But! Or Impolite Thoughts on the Class Struggle'), a ekranizirao je i život i smrt antikolonijalističkog političara Patricea Lumumbe.

Sada se fokusira na biografiju oca klasne borbe i ideologa antiimperijalizma, ali s naglaskom na najegov privatni život. Film bi trebao obraditi Marxovu mladost od 12. do 20. godine, prikazati njegovo intelektualno sazrijevanje i ljubav prema aristokratskoj supruzi, te susret s Engelsom i izdavanje Komunističkog manifesta. Premijera se najavljuje za kraj 2008., a još se ne zna tko će glumiti poznatog bradonju, no zna se da će film biti snimljen na engleskom jeziku, te da u budžetu ima 20 milijuna dolara.

Da i mi konja, pardon filmaša i političara za trku imamo, pokazuje i primjer Antuna Vrdoljaka koji počinje snimati film o Titu. Dok je Marx pisao o revoluciji,Tito ju je prakticirao, a i vladao je duže od samog Andreottija pa je zahvalan, ali kaže Vrdoljak i zahtjevan materijal za filmsku biografiju.

'To je ogroman projekt na kojem radi deset profesora povijesti i koji će se snimati ne samo ovdje, nego i u svijetu', izjavio je za Jutarnji list sam Antun Vrdoljak, dodajući kako ima namjeru intervjuirati Henryja Kissingera, Nelsona Mandelu, Moamera Gadafija, Jimmyja Cartera, Gorbačova... 

Ogroman projekt koji će osim filmom rezultirati i serijom od 6 epizoda ima ima i ogromnu cijenu - 7,4 milijuna kuna iz budžeta HRT, od čega cijelih 6 u gotovini, a ostalo u uslugama HRT-ove tehnike i ljudstva. Iznos je uzbunio televizijske vijećnike, koji su televizijskoj upravi zamjerili nesrazmjer u financiranju Vrdoljakova i filma i onog o Mariji Jurić Zagorki, a zgodno je pripomenuti iako nisu smjeli progovoriti o konkretnim brojkama, jer se one - poslovna tajna!

No, kako to već biva, i ova je isplivala, a u moru onih kojima zbog toga neće biti drago, sigurno je drugi Titov filmski biograf - i Vrdoljakov ideološki antipod, Lordan Zafranović. On je na završetku svoje retrospektive u Filmskom centru i predstavio dio radnog materijala iz vlastitog mamutskog dokumentarca o Titu s puno arhivskih snimaka i intervjua, kakvima se i Vrdoljak planira baviti.

Kad se premijeri bilo kojeg od njih možemo nadati - još se sa sigurnošću ne zna.

Komentari

Nema komentara.