Prvi web 2.0 blockbuster - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Prvi web 2.0 blockbuster

Prvi web 2.0 blockbuster

Jaka on-line kampanja, predložak Franka Millera, nešto političkih kontroverzi i nabrijana režija Zacka Snydera iznjedrili su prvi blockbuster 2007.

m.k. 19.03.2007 3 komentara

Prvi web 2.0 blockbuster

Priča o bitci kod Termopilskog klanca u kojoj se 300 Spartanaca junački suprotstavilo brojčano nadmoćnoj perzijskoj vojsci prvi je blockbuster sezone, i to ne samo zbog dolara koje je utržio u tjedan i pol prikazivanja, nego i zbog nekih kontroverzi koje prate njegovu recepciju u svijetu kritike i – politike.

Naime, još od berlinske pretpremijere kritičari se pitaju kako događaji opisani u filmu korespondiraju s trenutačnom američkom ratnom politikom, povlačeći paralele između likova u filmu i Georgea W. Busha. No, nisu se uspjeli složiti oko toga je li Bush kralj Leonida ili pak perzijski kralj Kserkso? Koplja su se lomila i oko jednodimenzionalnog portreta Perzijanaca koji, kako navodi Dana Stevens iz `Slatea`, predstavljaju crnce, hendikepirane i deformirane ljude.

Roger Moore iz `Orlando Sentinela` protumačio je film u svjetlu poznatog eseja Susan Sontag `Fascinantni fašizam` (`fašistička umjetnost glorificira predaju, uzdiže zatupljenost i glamurizira smrt`). Bilo je i onih koji su film optuživali za homofobiju, homoerotizam, a raspravljalo se i o androgenom izgledu kralja Kserksa koji služi kao protuteža spartanskoj `muževnosti`.

U Iranu je film zaigrao za vrijeme Noruza (perzijske Nove godine), a kako je opisani događaj u njihovoj povijesti zapamćen kao pozitivan, jednodimenzionalan prikaz zle perzijske vojske izazvao je vrlo loše reakcije javnosti te osude dijela iračke vlade. Glasnogovornik Warner Bros.-a izjavio je da je film ipak djelo fikcije s nikakvom drugom namjerom nego da zabavi publiku, a s njime se slaže i redatelj Zack Snyder (`Zora živih mrtvaca`). Dodajmo samo to da je ideologija iza nekog djela rijetko kada namjerna, ali upravo je njezin prividni nedostatak čini toliko opasnom.

A što kaže Frank Miller, autor stripa koji je sve ovo i zakuhao? Pa, za `The Telegraph` je izjavio kako mu se svidjela Snyderova verzija stripa, no nada se da je ovo i `zadnja njegova umotvorina koju nije režirao on sam`. Samopouzdanje izvlači iz iskustva na `Sin Cityju` i njegovu nastavku, kojeg je ostvario zajedno s Robertom Rodriguezom.

Pozamašan broj kritičara potpuno je šokiran jer su film nakon premijere u Berlinu otpisali kao filmsku inačicu (nepostojeće) video igre i bili uvjereni da će buka oko '300' spasnuti u par dana. No, ništa od toga.

`300` je zaradio 72 milijuna $ u prvome tjednu prikazivanja, što je vrlo uspješno uzme li se u obzir i prilično strog predikat R koji ograničava samostalan ulaz mlađima od 17 godina u kino. U drugome tjednu prikazivanja film još uvijek drži prvo mjesto sa 127 miljuna.

Iako se o razlozima uspijeha može samo nagađati (jer kada bi se oni znali, svaki bi film mogao iskoristiti istu formulu), impresivna i prva web 2.0 on-line marketinška kampanja sigurno je imala utjecaja.

U Warner Brosu su izgleda na vrijeme shvatili kome bi se film mogao svidjeti, pa su ga prvi put predstavili stripaškoj zajednici na lanjskoj Comic-Con konvenciji. Kad su se stripoholičari zainteresirali, studio je otišao dalje i otvorio službenu '300' MySpace stranicu koju je prvo zasuo službenim fotografijama, a potom ne jednim već - devet dobro raspoređenih trailera! Rezultat? Samo prvi od 9 komada korisnici MySpacea pogledali su 8 milijuna puta!

Traileri su se, naravno, odmah pojavili i na iFilm i na YouTube servisima, i suprotno Viacomovim tvrdnjama, umjesto da naštete filmu samo povećali glad publike za njim. U to se dodatno uvjerio sam Warner Bros provodeći anketu među gledateljima filma, od kojih je (ovisno o lancu kina u kojima su ankete provođene) 60 do 68% izjavilo da su karte kupili zahvaljujući informacijama nađenim na Internetu. Zato su službenim stranicama dodali još jedan web 2.0 feature - opciju da pomoću Google maps proučite napredovanje filma prema kinu pored vas!

No, ni to nije sve. Osim ljubiteljima stripova i on-line korisnicima, film je žestoko oglašavan sportskim fanovima, pa je tako po prvi put u povijesti NHL (National Hockey League) promovirao jedan holivudski uradak i to spotom u kojem su scene s hokejaških utakmica miksane s krvavim prizorima borbe iz filma.

`Variety` navodi kako Miller već radi na `nasljedniku` filma (jer direktan nastavak nije moguć), a Zack Snyder uhvatio se u koštac s `The Watchmen` Alana Moorea (`V for Vendetta`), a čiju je najavu, navodno, 'uvalio' i u jedan od već spomenutih '300' trailera!

Film u hrvatska kina stiže 29. ožujka ove godine.

Komentari
A: corporate guy 23.03.2007 Pogledaj profil

Konačno sam se ulogirao, pa sad glumim đavoljeg advokata. Na prvu loptu: čudan neki font, ali možda treba vremena da se čovjek navikne. Aj klikam dalje pa javim.

A: goo 22.03.2007 Pogledaj profil

Komentiram na sajtu!

A: marko 20.03.2007 Pogledaj profil

Klikam ja po sajtu, gledam trailere, guštam reklo bi se. Fino je to složeno. I onda naletih na video Spartan training a kad tamo glavna faca izvjesni Mark Twight. Trenira kaskadere. Ništ posebno per se, osim što je Mark Twight jedan od najboljih alpinista svih vremena a zarađuje kruh (očito) kao trener fitnesa.