Sviličić usred međunarodne frke - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Sviličić usred međunarodne frke

Sviličić usred međunarodne frke

Berlinale ratuje sa Talijanima  i Dubaićanima, miri se s Francuzima i premijerno prikazuje jedan hrvatski film. Sviličićev. Već drugi put.

filmski.net 14.01.2007 0 komentara

Sviličić usred međunarodne frke

U poplavi berlinskih vijesti koje će na kapaljku stizati svakog dana do početka veljače, krenimo s onom najboljom. Novi film Ognjena Sviličića 'Armin' uvršten je u selekciju Forum, filmskog festivala u Berlinu, a bit će prikazan i kao dodatak tamošnjem programu namjenjenom mlađoj publici - Generation.

The International Forum of New Cinema ili kraće Forum, sama uprava Berlinalea opisuje kao svoju najhrabriju selekciju. U njoj se, tvrde, predstavljaju avangardni, eksperimentalni i što je najvažnije politički angažirani radovi, čije bi autore svijet tek trebao otkriti.

A svijet je istu priliku već imao prije dvije godine kad je u istoj selekciji Sviličić premijerno prikazao svoj 'Oprosti za kung fu'. Posljedica doduše nije bila izravno planetarna slava, ali jesu okolnosti u kojima je nastao custom-made 'Armin' - film o ocu i sinu koji iz Bosne idu na audiciju za neki njemački film. Kako je sin maloljetan, otac ga vodi, a sin pak ne može podnijeti oca jer misli da je, kako sam Sviličić kaže, 'teška seljačina'.

Emir Hadžihafizbegović i Armin Omerović

Nećemo vam otkriti uspije li mali Armin na njemačkom setu, ali znajte da je to njegovom autoru upalilo na njemačkim filmskim fondovima. Film je, naime, nastao u produkciji hrvatske producentske kuće Maxima film i HRT, a osim Ministarstva kulture RH, financirali su ga i njemački filmski Fond pokrajine Nordrhein - Westfalen kao i filmski Fond Federacije Bosne i Hercegovine. U produkciji filma sudjelovala je i njemačka produkcijska tvrka 'Busse i Halberschmidt' kao i bosanska produkcijska tvrtka Refresh production.

Glavne uloge igraju Emir Hadžihafizbegović i Armin Omerović, a jednu od ženskih uloga poznata njemačka zvijezda Marie Baumer.

No, nije svima kao Sviličiću istovremeno namiriti i svoje i berlinske ambicije. Šef Berlinalea Dieter Kosslick osuo je ovih dana paljbu po festivalima u Rimu i Dubaiu koji, tvrdi, pozamašnim isplatama u goste mame holivudske zvijezde i tako si kupuju 'težinu'. 

Odgovor je iz Rima stigao ekspresno i dolio još ulja na vatru. Festival čije je prvo izdanje lani proizvelo medijsku halabuku zahvaljujući (i) sveprisutnoj Kidman, njegov je čelnik Goffredo Bettini u replici je sam svrstao među 'četiri do pet' prvih u svijetu, uprkos budžetu manjem od Berlina. Optužbe je nazvao ekstremnimna i suludima, a upravo Berlinalea - ljubomornom.

A ljubomora i svađe već su tri godine konstanta odnosa Berlinalea s francuskom kinematografijom. Duge i sretna romasa tijekom koje je francuski film uvijek bolje prolazio u Berlinu nego li u matičnom Cannesu, počela pucati 2004. kad je četvero Gala (Patrice Leconte, Eric Rohmer, Cedric Kahn & Rachid Bouchareb) kući otišlo bez ikakvih nagrada. Godinu kasnije - "The Beat that My Heart Skipped" osvojio je tek onu za glazbu, a krajnji je bijes francuskih filmša izazvala je lanjska Kosslickova odluka da u glavnu konkurenciju uključi 'samo' 2 francuska filma.

Lulu mira Kosslick im je odlučio ponuditi ove godine odlukom da Berlinale otvori biografski film o francuskoj ikoni Edith Piaf - "La Vie en Rose" Oliviera Dahana, kao i uvrštavanjem još dva 'francuza' u konkurenciju - 'Les Témoins' Andre Techinea i 'Ne touchez pas la hache' Jacquesa Rivettea..

Toliko na ovoj postaji Berlin Expressa. Na idućoj očekujte detalje o filmovima u konkurenciji, žiriju i popratnim programima.

Naš, kao i svi filmski vlakovi koji trenutno voze prema Berlinu na odredište stiže 8., a s istog polazi 18. veljače.

 

Komentari

Nema komentara.