Oprostite, čiji je ovo Avatar? - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Oprostite, čiji je ovo Avatar?

Oprostite, čiji je ovo Avatar?

Renovirajte kina: autor 'Titanica' krenuo je u predprodukciju 3D SF hibrida žive akcije i animacije i - već prvog se dana zakačio s konkurencijom.

p.h. 10.01.2007 1 komentara

Oprostite, čiji je ovo Avatar?

Nakon punih 10 godina oglasio se James Cameron, redatelj čiji je zadnji film, box office buldožer 'Titanic' 1997. postavio svjetski rekord s 1.8 milijardi dolara napabirčenih u svijetu i 11 Oscara, uključujući i onog za najbolji film. Btw, jeste li primijetili kako Cameron voli režirati slova T ('True Lies', 'Terminator', 'Titanic') i slova A ('Alien', 'Abyss', 'Aliens Of the Deep', 'Avatar').

Udruženim snagama s 20th Century Foxom kreće u produkciju novog filma 'Avatar', a za koji će upregnuti tehnologije dosad neviđene u Hollywoodu. Naravno, ne izlazi Cameron, kao ni Naomi bez veze iz kreveta: Budžet je oko 200 milijuna $, scenarij je napisao sam, a radni poklič pod kojim film nastaje je Cameronova poznata maksima 'Manje nije više. Više je više!'

SF Priča 'Avatara' je smještena na egzotični planet Pandora, a vrti se oko sukoba vojske ljudi predvođene ratnim stradalnikom, paraplegičarom i ex marincem Jakeom Sullyem te humanoidnih vanzemaljaca Na'Vi koji imaju vlastiti jezik i običaje. No i Jake konja za trku ima, točnije sposobnost projiciranja vlastite svijesti u tijela stanovnika Pandore, iako bi se najrađe projecirao u prelijepu, ali zasad neimenovanu svemirku.

Naslovna je uloga povjerena australskom anonimcu Samu Worthingtonu ('Dirty Deeds', 'Somersault'), dok će ulogu hot hot hot vanzemaljke obnašati Zoe Saldana koja se proslavila ulogom u Spielbergovu 'Terminalu'. Ostatak će casta biti obznanjen najkasnije do travnja 2007., kad počinje snimanje.
 
Što se tehnologije tiče, redatelj je za New York Times otkrio kako će ići dalje od 'Gospodara prstenova', pa i od sto digitalnih čuda Zemeckisova 'Polar Expressa' - to je sve za Camerona konvencionalno, i on smjera stvoriti fotorealistični svijet s virtualnim likovima.

Film će biti totalni hibrid igrane akcije s animiranim karakterima u računalno generiranom i stvarnom prostoru, a u omjeru 40% - igrano, 60% - animirano. Snimat će se 3D tehnikom u suradnji s proslavljenim studijem za efekte Petera Jacksona - Weta. U idealnom slučaju, gledatelji neće imati pojma što su gledali, raduje se Cameron.

Jim Gianopulos, kopredsjedavajući Fox Filmed Entertainmenta kaže kako je za nadati se da će Cameronove inovacije pratiti i modernizacija kino dvorana, koje bi nam do Avatrove distribucije 2009. treble biti u stanju pružiti pravo hibridno 3D iskustvo.

Ko za vraga, istog dana kad i Cameron i M. Night Shyamalan ('Žena iz vode') je najavio da snima film istog naziva - za Paramount. Njegov je 'Avatar' film za djecu, a bazira se na Nickelodeonovoj seriji 'Avatar: The Last Airbender'. Radi se o Azijom inspiriranom fantasy svijetu punom magije i kung-fu akcije, a u fokusu je mladić, zadnji pripadnik dinastije Avatar na čijim je plećima težak teret. Mora spriječiti zle sile Fire Nationa da osvoje nacije Vode, Zraka i Zemlje.

Shyamalan je scenarist, redatelj i producent filma, a s Paramountom je već dogovorio i dva nastavka.

Odgovornici iz Cameronove kuće Fox već su se izjasnili u vezi neobične koincidencije: 'Mi posjedujemo prava na film koji se zove Avatar. Neće biti drugih filmova istog imena, i točka'.

Komentari
A: oblak24 15.08.2010 Pogledaj profil

Meni je ovaj film unatoč impresivnoj tehnici prosječno filmsko ostvarenje.