Opera u kinu - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Opera u kinu

Opera u kinu

Zhang Yimou, Tan Dun i Placido Domingo debitiraju istovremeno u Metropolitan operi i vašem kinu. Dobro, možda ne baš vašem, ali to je već druga priča.

filmski.net 23.12.2006 0 komentara

Opera u kinu

Kako smo već pisali, Zhang Yimou dobio je od Metropolitan Opere ponudu koju nije mogao odbiti. Režiju svjetske praizvedbe 'The First Emperor', nove opere svog omiljenog skladatelja Tan Duna, s Placidom Domingom u glavnoj ulozi.

Premijera, koja se zbila 21. prosinca za svu je trojicu bila svojevrsni debut. Zhang Yimou je istom postao prvi Kinez koji je ikad režirao u Metu, Dunu je to bila prva premijera u najslavnijoj opernoj kući svijeta, a Domingu prva nova uloga ikad kreirana na toj sceni. I da vam vas dugo ne držimo u neizvjesnosti, za razliku od kolege filmaša Anthonyja Minghelle, koji je s "Madam Butterfly" otvorio Metovu sezonu  – ovi se nisu baš proslavili.

Da je po srijedi impresivan spektakl, slažu se svi. No, priča o prvom kineskom caru Qin Shi Huangu koji je ujedinio državu 3. st.p.n.e. i počeo graditi Kineski zid, ali je zbog tiranije izgubio vlast, puno je bolje funkcionirala u 'Heroju' nego li u novoj, opernoj formi.

U kritikama tri sata i 20 minuta duge opere koja kombinira glazbeno nasljeđe Zapada i Istoka, režiju nitko i ne spominje, Domingu odaju počast zbog ambicioznosti i prednosti, no glas mu, kažu, nije što je nekad bio. Najviše je pak zamjerki zaradio skladatelj Tan Dun, kojemu je kritičar New York Timesa poručio: 'Što više 'The First Emperor' zvuči  kao 'Tigar i zmaj' to bolje;  što više zvuči kao update 'Turandot', to je zamorniji'.

No, loše kritike u kombinaciji s 2 miljuna dolara troškova predstave, teško da će koga zabrinuti. Met je, naime, davnih dana rasprodao sva sjedeća mjesta za čak  9  (da, čak, to je neobičajeno puno za novi naslov) izvedbi predstave do kraja siječnja.

A sad na red dolazi i kino iz uvoda.

Naime, već od 30. prosinca Met će - koristeći najnoviju audiovizualnu tehnologiju - uživo emitirati 6 svojih izvedbi u nekolicinu europskih, američkih i kanadskih kino-dvorana opremljenih posebnim projekcionim sustavima i satelitskim antenama. Cijena tih kino-ulaznica bit će nešto veća od uobičajenih, ali još uvijek miljama daleko od one koju biste platili za mjesto u Metu. Iako službene potvrde još nema, šuška se kako će prvi izravan prijenos 'The First Emperor', 13. siječnja, režirati sam Zhang Yimou.

Sve je to dio ambicioznog plana Petera Gelba, novog Metova, a bivšeg ravnantelja Sony Classical, koji je osim opere u kinu u zadnjih 6 mjeseci još pokrenuo i Met Opera Radio, poseban kanal Siriusova satelitskog radija, a uskoro sprema i multimedia-on-demand pristup arhivi od 1,500 snimki iz dosadašnjih 75 sezona, digitalne downloade, ring tonove, CD-ove, DVD-ove i instant CD-ove pojedinih izvedbi.

Dobrodošli u Met za digitalno doba i – filmsku publiku.

Komentari

Nema komentara.