London ugostio Veliku ribu - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      London ugostio Veliku ribu

London ugostio Veliku ribu

Englez Albert Finney i Škot Ewan Mcgregor kao dvojac iz Alabame, a sve to pod redateljskom palicom Tim Burtona. Čudno? Trebali ste vidjeti premijernu scenografiju!

20.01.2004 0 komentara

London ugostio Veliku ribu

Tim Burton je pravi neprijatelj realnosti i jednostavnosti. Naizgled jednostavna priča o ocu i sinu u njegovoj se režiji za tili čas pretvara u avanturu i čaroliju. Albert Finley je otac starih kostiju, a Ewan McGregor (u ovom filmu, za razliku od nekoliko prethodnih, ostaje odjeven do kraja) njegova mlađahna varijanta. Cijeli film niz je njegovih avantura s putovanja, nesvakidašnjih pričica, divne scenografije i suludih i interesantnih likova.

Londonska je premijera održana u ponedjeljak, a Warner Village je za tu priliku pred glumačke zvijezde i ostalu filmsku svitu umjesto crvenog odrolao veliki, jarko zeleni tepih, umjesto šume fotografa, inscenirana je prava šuma! Stabla i grmlje posvuda! Naravno, na Burtonov način. Pod krošnjama su goste dočekivale bradate gospođe, iza grmova iskakali akrobati, a posvuda su se muvali razni drugi likovi cirkuskog miljea: klaunovi, snagatori....

Čak su i novinari ostali praznih diktafona, a fotografi nepotrošenih filmova jer su svi uzvanici hrlili u kino dvoranu kako bi zauzeli što bolja mjesta. Redatelj je pristigao u društvu svoje djevojke Helene Bonham Carter, koja u filmu tumači zlu vješticu. Helena nije bila baš razgovorljiva jer joj je samo dan prije umro otac, no redatelj se raspričao o svom 'friškom' očinskom iskustvu (on i Helena dobili su 2003. sina), inspiraciji za film tj. fascinaciji tim posebnim odnosom, nedavnom preseljenju u Veliku Britaniju...

Kako je baš zgodno spomenuti da je ovo prvi film nakon podužeg niza u kojem ne gledamo Ewanovu muškost u prvom planu, tako moramo napomenuti Danny DeVitovu nagu premijeru, a McGregor je, kako sam kaže, naprosto uživao. E, pa neka sad netko kaže da se voli samo pokazivati, voli on i gledati. Dok je DeVitova stražnjica ovaj put debitirala, vlasnik je s 'Big Fish'-om zabilježio svoju treću suradnju s Burtonom ('Batman Returns' i 'Mars Attacks!' su prijašnje dvije).

Nacionalno oduševljenje očitovalo se i u broju BAFTAinih nominacija, 'Big Fish' ih je dobio čak sedam: za najbolji film, redatelja, scenario, glumca u sporednoj ulozi (Albert Finney), produkciju, vizualne efekte i make up. Proglašenje pobjednika je 15. veljače. Sretno!

Komentari

Nema komentara.