Londonska kina - samo za bogataše? - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Londonska kina - samo za bogataše?

Londonska kina - samo za bogataše?

Građani Londona za kino kartu moraju ispucati trostruko više od građana ostalih europskih glavnih gradova. A to je cifra od čak 200 kuna.

p.h. 20.10.2006 0 komentara

Londonska kina - samo za bogataše?

Građani Londona plaćaju kino karte tri puta više od kino posjetitelja u ostalim europskim glavnim gradovima, saznajemo s Guardiana.

Odrasli posjetitelji subotnjeg otvorenja 50. London Film Festivala na Leicester Squareu za kartu su morali izdvojiti svotu od oko 17.50£ (190 kn), tvrdi novinar Hugh Muir, (na službenom siteu LFF-a nalazimo da se cijene karata kreću od 7, pa sve do 25£). Takve basnoslovne cifre potkrijepile su rezultate istraživanja što ga je provela stranka Liberalnih Demokrata koji smatraju da je odlazak u kino za Londončane postao luksuz koji si prosječna engleska obitelj ne može priuštiti.

Prosječna cijena kino karte u britanskoj prijestolnici je trostruko, pa čak i četverostruko viša no u ostalih 10 ispitanih europskih glavnih gradova gdje je prosječna cijena kino karte 4.95£ (50 kn). Od ispitanih gradova, najjeftinije su karte u Parizu, Lisabonu i Rimu, a drugi iza Londona na ljestvici skupoće našao se Kopenhagen.

Anthony Minghella, predsjednik Britanskog filmskog instituta, ne slaže se s takvim procjenama, štoviše, tvrdi da je odlazak u kino jedna od najjeftinijih varijanti za večernji provod, dok gradonačelnik Londona Ken Livingstone tvrdi da su razlog skupoće iznimno visoke cijene rente u centru grada, te da s povećanjem udaljenosti od gradske jezgre padaju. Spomena radi, London ima oko 100 kina, od čega je trećina smještena u užem centru grada.

Na ovogodišnjem London Film Festivalu bit će prikazano oko 180 filmova, a Festival će za svoj 50 rođendan dati građanima i poseban poklon – projekcije na 50 gradskih lokacija među kojima su se našli i aerodrom Heathrow, zatvor Holloway i bolnica St Thomas.

NASLOVNA Everyman's Cinema Club, Hampstead, London

Komentari

Nema komentara.