Rekvijem za 'Seks i grad' - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Rekvijem za 'Seks i grad'

Rekvijem za 'Seks i grad'

Bez obzira što nemam pet pari Blahnikovih čizmica, što ne trošim frajere k'o žvake, što nikad neću biti uspješna odvjetnica i nisam očajna jer sam neudana - ja volim 'Seks i grad'.

18.01.2004 0 komentara

Rekvijem za 'Seks i grad'

Carrie, Samantha, Miranda i Charlotte imaju potpuno drugačije živote od moga, njihovi problemi su mi često nepojmljivi, a nekad mi čak idu i na živce paničarenjem oko (aaaaaaaa) uništene torbice! Ipak, svaka od njih sadrži neki tajanstveni dio mene, koji mi se iz epizode u epizodu s oduševljenjem otkriva.

Uskoro završava ova saga o bivšim i sadašnjim ljubavnicima, dizajnerskim krpicama i divljem seksu, ali i o usamljenosti velegrada, majčinstvu i željom za obitelji. Nakon što je televizijski gigant HBO punih šest sezona emitirao 'Sex And The City', ove godine priči dolazi kraj. Tabloidi špekuliraju o spektakularnom završetku, glumačka ekipa nariče zbog prekinutog druženja i stalnih prihoda, a producenti zadovoljno trljaju ruke.

Gdje je tajna tolikog uspjeha 'Seksa i grada'? Ruku na srce, serija je poprilično snobovska, čak i za američke prilike. Netko se čak potrudio da izračuna minus na Carrienom računu nakon što mjesečno kupi dva para cipela od 1000 dolara, plati stanarinu i sve večere i koktele u ekskluzivnim restoranima. Ipak nitko ne može osporiti da se serija nametnula kao modni i estetski imperativ. Da su junakinje provodile više vremena u trenirkama i trapericama, garantiram vam da bi trajala bar dvije sezone manje.

Ogromnu gledanost nije im priskrbilo to što su se mase studentica, domaćica, poslovnih žena, majki i umirovljenica mogle poistovjetiti s junakinjama, nego upravo to što to većina njih nije mogla. Ono što nam je daleko, tuđe i nesvakodnevno privlači nas poput magije. Koliko ste se puta navirili susjedima kroz prozor ili slušali razgovore za susjednim stolom u kafiću?

Za nju samo kažete SJP i svi već znaju o kome pričate

Nisu Carrie, Miranda, Samantha i Charlotte slučajno vodile svoje najsočnije razgovore u restoranima, klubovima, na ulici. Čak i ako se ne bismo mogli poistovjetiti s njihovim pričama, imali bismo osjećaj da prisluškujemo. A ako prisluškujemo, onda smo za stolom do, a stol je u New Yorku. Imamo novaca za platiti račun, možda imamo i zgodno društvo. I nove cipele. Lako je maštati, zar ne?

Mnogo je ljudi reklo da im je u usporedbi sa serijom knjiga Candace Bushnell (koja je bila predložak za seriju) neočekivano lošija. Obično je obrnuto, obično je knjiga detaljnija i intimnije je doživljavamo. Ali knjizi nedostaje vizualni glamur 'Seksa i grada' - savršeni stylinzi, profinjeni interijeri, živopisni eksterijeri i dramatičnost trenutka kad nekome pukne peta. No nije sve u fasadi.

Iako je 'Seks i grad' kilometrima i svjetlosnim godinama udaljen od našeg standarda i načina života, i njegove junakinje su ranjive i nesigurne. I nije se lako othrvati uspomenama i ostaviti ih prošlosti, izabrati između posla i djeteta, neobaveznog seksa ili bračne odanosti. Pogotovo u društvu u kojem je izvrsnost imperativ, konkurencija žestoka, a slabosti zabranjene. U takvim je uvjetima olakšavajuće imati nekoga tko je proživio ili proživljava isto. Makar od te osobe ne dobili ni savjet, ni utjehu, lijepo je znati da postoji. Čak i ako je imaginaran lik iz televizijske serije.

Mnogo je onih koji su pravi fanovi 'Seksa i grada', koji gledaju baš svaku epizodu, citiraju junakinje i uživljeno prepričavaju njihove dogodovštine. Ja sam samo jedna prosječna gledateljica čija se odanost seriji svodi na 'ako stignem'. Svima nam je žao što završava jer nestaje čarolije, nestaje poistovjećivanja i prisluškivanja. Život je opet samo naš.

Komentari

Nema komentara.