Festival na kojem puštaju samo smeće od filmova - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Festival na kojem puštaju samo smeće od filmova

Festival na kojem puštaju samo smeće od filmova

Njihovi filmovi su jeftini, amaterski i vulgarni, a oni su i ponosni na to. Trash film festival pušta hrvatsko 'smeće' skupa sa svjetskom konkurencijom.

s.p. 13.09.2006 0 komentara

Festival na kojem puštaju samo smeće od filmova

Od 14. do 16. 09. u Varaždinu se odvija prava poslastica za ljubitelje trash filmova – festival na kojem se prikazuju domaći i strani filmovi tog žanra, a ima i bogatog popratnog programa.

One koje ne znaju što se krije iza (smrdljivog) naziva, moramo upozoriti da su to uglavnom amaterski i niskobudžetni filmovi koje nazivaju trashom (doslovce: smeće), a i 'exploitative' iliti eksploatacijskim filmovima jer su rađeni da privuku najniže strasti, dakle rađeni su za one koji vole gledati vulgarni sex, krvavu akciju i šalu nastranu.

Estetika trash filmova je uglavnom izvan granica dobrog ukusa, mada se znaju maskirati u više religijske i političke ambicije pa se kod nas trashom smatraju i visokobudžetni 'klasici' Jakova Sedlara 'Četverored' i 'Gospa', a devedesetih godina većina hrvatskih filmova je zbog niske kvalitete ušlo u trash kategoriju koja bi se mogla nazvati 'rodoljubni eksploatacijski filmovi'.

Ipak, falilo je onih 'dobroćudnih' trash filmova na koje briju filmofili i ljubitelji prizemnijih stvari kao što su kung fu fajtovi, recimo. Bore Lee je sišao iz Shaolin hramova Sinja i počastio nas sa par klasika kung fu trasha (kojeg se naziva i Bruceploitation po Bruce Leeju) poput 'Čuvaj se sinjske ruke'. Osim entuzijazma, zadovoljio je jedan od kriterija za dobar trash – bio je 'so bad that is good' pa je čak i pobrao dobre kritike što se za života nije dešavalo ni najvećem kralju trasha svih vremena - Edu Wooda.

Kod nas se promocijom trasha, osobito onog azijatskog, bavila ekipa iz Žutog titla, Velimir Grgić i Marko Mihalinec.

Death Comes from the Cheka, Arminio Grgić

Za još kvalitetniju definiciju trasha trebate navratiti u Varaždin na Trash Film Festival i tamo se možete se obtratiti dr. Hrvoju Turkoviću koji će na festivalu održati predavanje o trash filmu, a predviđena su i predavanja o specijalnim efektima (prof. Krešimir Mikić) i trash fizici u filmovima (dr. Dejan Vinković), a uz projekciju njegovog filma održat će se i čitanje poezije dr. (trasha) Bore Leeja.

Festival je nabavio i međunarodno 'smeće' pa gledatelji mogu vidjeti filmove iz Poljske, SAD-a, Španjolske, Mađarske i Slovenije. Predviđene su i nagrade Trash Film Festivala koje se zovu Zlatna Motorka i dodijelit će se za najbolji akcijski film, horor, SF, borilački film te za najbolji film po izboru publike. Nagradu za borilački film će uručiti Bore Lee svojim zlatnim šakama a za najbolji SF Krešimir 'Na rubu znanosti' Mišak.

Ovdje možete provjeriti program festivala, a primjećujemo da je izvjesni film 'Condor Peasant vs. Venom Triad' režirao dvojac Mihalinec/Grgić, što znači da su teoretičari trasha zašli i u praksu, a jedan od njih čak i u solo vode (Death Comes from the Cheka), a igra detekcije otkrila je i rad pokretača Maratona kratkog filma - popularnog Vrbe, te poznanike sa RAFa, Slovence sa filmom Vinopiri: Blutvajnšpricar Saga.

Očekujemo da, kao i za ostale filmove, svoj sud kažu oni kojima je taj žanr primarno i namijenjen – publika.

Komentari

Nema komentara.