53. Pula FF u niskom startu - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      53. Pula FF u niskom startu

53. Pula FF u niskom startu

Obilje zanimljivih stranih naslova, hit do hita u domaćoj konkurenciji, 3 premijere holivudskih blockbustera... I mala nespretnost s domaćim žirijem.

p.h. 14.07.2006 0 komentara

53. Pula FF u niskom startu

53. po redu Festival igranog filma u Puli hvata niski start danas, 14.07. pretpremijernim prikazivanjem filma 'Pirati s Kariba: Mrtvačeva škrinja'. U subotu, 15. 07 vrata otvara i službeno, uz projekciju 'Karaule' Rajka Grlića, a traje sve do subote, 22. 07.

U sklopu jake (i uglavnom već viđene) domaće konkurencije, natječe se čak osam naslova koje smo nedavno predstavili na našim stranicama, a novost je da su, osim Matanićevom 'Volim te', financije za prebacivanje na 35 mm vrpcu dodijeljene još jednom tv filmu, 'Trešeti' Dražena Žarkovića, pa će se isti zajedno s ostalima natjecati u Puli.

Bogat međunarodni program ove je godine podijeljen u četiri sekcije: PoPularni program, Europolis, Meridijani i Koprodukcije, a nedavno smo vas upoznali s listom možebitnih sudionika. U međuvremenu su s nje isparili Almodovarov 'Volver' i Benignijev 'Tigar i Snijeg', a dodani su tadžikistansko-francuska drama 'Da bi došao u raj, moraš prvo umrijeti' Djamsheda Usmonova i triler 'URO' Norvežanina Stefana Faldbakkena. Novost su i tri filma u sekciji Koprodukcije: 'Go West' Ahmeda Imamovića, 'Grbavica', berlinske slavljenice Jasmile Žbanić i 'Od Groba do groba' Jana Cvitkoviča.

Zanimljivost je da će se šest filmova iz sekcije PoPularni program (među kojima i dva naslova koja u potpunosti opravdavaju naziv sekcije: 'Posejdon' i 'Superman-povratak') vrtiti u pulskoj Areni, dok će se ostali prikazivati u skromnijim uvjetima prikazivanja u Istarskom narodnom kazalištu i dvorani zajednice Talijana u Puli.

Predsjednik ocjenjivačkog suda za međunarodni program je bivši direktor Berlinalea i Mostre Moritz de Hadeln, a u njemu sjede i renomirani francuski filmski kritičar Michel Ciment, kritičar 'Evening Standarda' Derek Malcolm, direktorica ljubljanskog festivala Jelka Štergel, i američki kritičar Henry Sheehan, pa mnogi primjećuju kako je umjetnički ravnatelj PFF-a Zlatko Vidačković ove godine sakupio iznimno kvalitetno sudačko tijelo.

S druge strane, ocjenjivačkim sudom za nacionalni program predsjedava Tomislav Radić, a u njemu sjede kantautor Arsen Dedić, novinarka Vjesnika Branka Džebić, voditelj Teatra Exit Matko Raguž i dramatičar, scenarist i publicist Nino Škrabe. Nejasni kriteriji izbora članova nacionalnog žirija i upitnost njihove filmske kompetencije izvor su brojnih polemika, a popis 'žiranata' navodno je pročitan s papirića koji je poslao sam ministar kulture Božo Biškupić. Više o slučaju 'nacionalni žiri' pročitajte u kolumni Jurice Pavičića s Jutarnjeg lista.

Pula ove godine donosi i obilje zanimljivih i kvalitetnih popratnih programa o kojima smo također pisali ovdje, a za one koji žele znati više, tu su službene stranice.

naslovna: Paradise Now, Hany Abbu-Assad

Komentari

Nema komentara.