Zahuktavaju se pripreme za Mostru 2006. - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Zahuktavaju se pripreme za Mostru 2006.

Zahuktavaju se pripreme za Mostru 2006.

Na programu su adaptacije Capotea i Mozarta, Zlatni lav za životno djelo ide Davidu Lynchu, a slavit će se i puno talijanskih rođendana..

s.p. 11.07.2006 0 komentara

Zahuktavaju se pripreme za Mostru 2006.

Dok se Talijani trijezne od slavlja na Svjetskom prvenstvu u nogometu, stižu organizirati i filmski festival - Mostra će se održati od 30. kolovoza do 09. rujna ove godine.

Imenovani su i članovi žirija 63. Mostre: španjolski  redatelj i scenarist Bigas Luna, portugalski producent Paulo Branco, američki redatelj, scenarist i producent Cameron Crowe, ruska glumica Chulpan Khamatova, korejski redatelj i scenarist Park Chan - wook, talijanski glumac i redatelj Michele Placido te, last but not least - kao predsjednica žirija francuska glumica Catherine Deneuve. Francuska diva svoj prvi pohod na Mostru imala je 1967. kada je Bunuelov kultni film 'Ljepotica dana' osvojio Zlatnog lava. Na vlastitog Zlatnog lava Deneuveica je čekala tri desetljeća, a onda ju je Mostra nagradila kao najbolju glavnu glumicu u 'Place Vendôme' Nicole Garcie. Kritičari već ističu novi trend angažiranja glamuroznih art glumica za predsjednice žirija, kao što je to bio primjer sa Charlotte Rampling na ovogodišnjem Berlinaleu jer tako se sigurno privuče više kamera nego uz ostarjele režisere.

Zlatni lav za životno djelo ide Davidu Lynchu, čiji će posljednji film 'Inland Empire' biti i prikazan kao posveta velikom redatelju. Pomaknuti vizionar nije dobio Oscare u svojoj rodnoj Americi, iako je bio nominiran za 'Čovjeka slona', 'Plavi baršun', i 'Mulholland Drive',  no 'Divlji u srcu' i 'Mulholland Drive' dobili su nagrade na jednom europskom festivalu (Cannes), a Venecija mu je do sada ukazala počast imenujući ga za predsjednika žirija 1994.godine.

Talijani slave i posebne obljetnice te tako obilježavaju stogodišnjice rođenja čak tri talijanska režisera: Roberta Rossellinija, Luchina Viscontija and Maria Soldatija. Stoga se planiraju projekcije Soldatijevog 'La provinciale' ('The Wayward Wife'), Viscontijevog 'Ossessione' ('Obsession') te restauriranih verzija Rossellinijevih filmova 'Generale della Rovere' i 'Rim - otvoreni grad'. Majstor adaptacija Kenneth Branagh iskoristit će Mostru za svjetsku premijeru 'Čarobne frule' koju je prema Mozartovoj operi adaptirao sa Stephenom Fryjem, a redatelj Branagh angažirao je za profesionalne operne pjevače (Joseph Kaiser, Ben Davis).

Sekciju Horizonti 31. kolovoza otvorit će 'Infamous' / NASLOVNA / , još jedan film o Trumanu Capoteu i nastanku njegovog romana 'Hladnokrvno ubojstvo'. Nakon 'Capotea', odnosno oscarovca Phillipa Seymourea Hoffmana, u filmu Douglasa McGratha u ulozi pop pisca gledamo Tobyja Jonesa, a u ostalima Sandru Bullock, Daniela Craiga, Petera Bogdanovicha, Jeffa Danielsa, Isabellu Rossellini i Sigourney Weaver.

Komentari

Nema komentara.