Pronađen Antonionijev izgubljeni klasik - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Pronađen Antonionijev izgubljeni klasik

Pronađen Antonionijev izgubljeni klasik

'The Passenger' Michelangela Antonionija proveo je dvadeset godina u fetiš-ladici Jacka Nicholsona. Sad ga je iz nje iščupao Sony.

p.h. 26.06.2006 0 komentara

Pronađen Antonionijev izgubljeni klasik

'The Passenger' iz 1975, zadnji u nizu filmova na engleskom jeziku ('Blow-Up', 'Zabriskie Point') koje je Michelangelo Antonioni radio za MGM, trpio je zadnjih tridesetak godina neobičnu sudbinu. Unatoč velikim financijskim gubicima koje je MGM-u nanio 'Zabriskie Point' u SAD-u, čelnici studija odlučili su se krajem šezdesetih još jednom kockati kad im je Antonioni rekao da je za naslovnu ulogu u tom filmu pridobio megazvijezdu Jacka Nicholsona.

Film je snimljen, ali nije polučio željeni uspjeh, pa ga je u zadnjih trideset godina bilo teško ili gotovo nemoguće nabaviti. Od 1986. vlasnik copyrighta bio je sam Nicholson, a kinky Jack navodno svo to vrijeme nije htio da drugi vide Antonionijevo remek djelo kako bi ga on posjedovao na način na koji kolekcionari posjeduju vrijednu sliku, tako da se film smatrao 'izgubljenim klasikom'.

U filmu Nicholson glumi ispaljenog reportera i dokumentaristu Davida Lockea koji dolazi u sjevernu Afriku u nadi da će obaviti informativne razgovore s političkim ekstremistima o kojima ne zna baš mnogo. U hotelskoj sobi tik do njegove odsjeo je tajanstveni Mr Robertson koji nema prijatelja, poznanika niti obitelji, samo knjižicu s kontaktima do koje mu je iznimno stalo. Ubrzo, Robertson doživi infrakt i umre, a Locke, željan avanture, preuzme Robertsonov identitet i krene na put od Afike prema Europi slijedeći pokojnikove kontakte iz knjižice. Dok putuje i otkriva posljedice svog nepromišljenog čina zamjene, upliće se u avanturu s prelijepom djevojkom (Maria Schneider)...

Iz nekih nepoznatih razloga krajem prošle godine cijela se stvar aktualizirala i krenule su glasine o reizdanju 'The Passengera' (ili 'Profession: Reporter', kako glasi izvorni naslov), što se na kraju i dogodilo. Sony je otkupio prava na film koji je nedavno pušten u kina u SADu i Velikoj Britaniji uz popratno DVD izdanje, a 'pronađeni' je klasik u rekordnom roku zaživio i u Hrvatskoj gdje se može nabaviti u videotekama.

Ljubitelji Antonionija diljem svijeta slave, mrziteljima je svejedno, a što je nagnalo Nicholsona, kojemu je uloga u 'Passengeru', uz onu u 'Letu iznad kukavičjeg gnijezda' i 'Five Easy Pieces' po mišljenju mnogih filmskih autoriteta jedna od najboljih u životu, da ipak proda prava na taj filmski draguljčić, ostaje nepoznato.

službeni site i trailer

Komentari

Nema komentara.