Čuvaj se, Gandalfe, dolaze Beowulf i Grendel - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Čuvaj se, Gandalfe, dolaze Beowulf i Grendel

Čuvaj se, Gandalfe, dolaze Beowulf i Grendel

Ljubitelji fantasyja došli su napokon na svoje - Islanđani su ekranizirali Beowulfa!

s.p. 19.06.2006 0 komentara

Čuvaj se, Gandalfe, dolaze Beowulf i Grendel

Već smo vas obavijestili kako Robert Zemeckis započinje igrano – animirani projekt o Beowulfu, liku iz drevnog engleskog epa. Ipak, preduhitrili su ga Islanđani koji su u koprodukciji s Britancima i Kanađanima krajem 2005. snimili vlastitu ekranizaciju sage o borbi skandinavskog ratnika Beowulfa i trola Grendela.

Priča koja je inspirirala i samog Tolkiena bavi se legendarnim ratnikom koji vodi svoje trupe u sukob s osvetoljubivim Grendelom, a krvava saga iz 9. stoljeća bavi se i motivima časti, izdaje, osvete i milosrđa. Autor 'Beowulfa i Grendela' je islandsko – kanadski filmaš Sturla Gunnarson koji je odlučio povezati nordijsku tradiciju svojih predaka i anglosaksonsku kulturu u koju je uronjen. Prema njegovim riječima, film nije samo puka ekranizacija stare priče već se trudi napraviti čim kompleksnije i zanimljivije likove povezane s prošlošću i mitovima njegove zemlje.

I u glumačkoj ekipi prevladavaju glumci koji se prezivaju sa –son i –dottir, dakle također sinovi i kćeri Islanda, iako u filmu nastupa i nekoliko poznatijih holivudskih glumaca; Sarah Polley, Tony Curran i Stellan Skarsgaard.

Dok se Amerikanci uzdaju u svoje kompjuterske efekte, Gunnarson je snimio film na staromodni način, bez specijalnih efekata i uz realističnu akciju i naturalistički prikaz starog doba. U tome mu je najviše pomoglo snimanje na lokacijama na Islandu koji je svojom netaknutom ljepotom dočarao drevnu i mitsku atmosferu. Kako je to ispalo, možete provjeriti na traileru ovdje. Poslije uspješne kino distribucije u Kanadi, u srpnju izlazi i DVD, a uspjeh filma u susjedstvu nagnao je i američke prikazivače da sada puste film u američku distribuciju što će možda utjecati na to i da Europljani provedu jesen ili zimu s Beowulfom u kinima.  

Komentari

Nema komentara.