Big Bang Miike - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Big Bang Miike

Big Bang Miike

Takashi Miike, koji se trenutačno približava magičnoj brojki od 70 filmova, predstavlja nam novi film 'Big Bang Love, Juvenile A'.

m.b. 28.05.2006 0 komentara

Big Bang Miike

Premijerno prikazan na ovogodišnjem 56. Berlinaleu, 'Big Bang Love, Juvenile A' upravo se vrti i u japanskim kinima gdje, kakvog li čuda, nije etiketiran zloglasnom ocjenom R 18. No, poznavatelji Miikeova rada znaju da je produktivni Japanac u svojoj filmografiji nanizao filmove svih mogućih žanrova, a ne samo horore, s čime ga se površno identificira. Zato nas nije iznenadilo što se 'Big Bang' u recenzijama često opisuje riječima homoerotska brehtovska zatvorska drama koja doziva u sjećanje Von Triera ili Godarda.

Nastao prema romanu Masakija Atoa, što je zajednički pseudonim dvojice braće, Miikeov '46 Oku Nen No Koi' (u originalu) počinje neobičnim inicijacijskim prologom i modernim plesnim performansom, da bi se zatim pretvorio u detektivsko-zatvorsku dramu o dvojici zatvorenika uhićenih zbog različitih ubojstava. Jun (Ryuhei Matsuda) je brutalno ubio mušteriju iz gay bara u kojm je radio, a agresivni Shiro (Masanobu Ando) ima problema sa zakonom od kad se rodio. Shiro uskoro počne štititi novopridošlog Juna i jedino njemu povjerava svoju priču, što rezultira još jednim ubojstvom.

Iako vam nećemo kvariti možebitno gledanje, možemo dodati da je ovaj Miikeov film prije festivalski rad nego jedan od onih koji će svoje gledatelje tražiti među video-fanovima, što vjerojatno potvrđuje i skrinanje na već spomenutom Berlinu. No, bez obzira na to gdje ga i kako gledali, za Miikea se barem ne može reći da je dosadan ili pretenciozan redatelj, čemu govori u prilog često zabavna atmosfera na snimanjima.

U kratkom razgovoru prije japanske premijere redatelj je jednom kritičaru otkrio i sitne pikanterije o bizarnom scenaristu Nakamuri Masaru koji, kako kaže Miike, nema živaca biti na setu, a kad ga se zamoli da promijeni neku sitnicu u scenariju, Masaru obično mijenja sve. Nama je pak još zgodnija bila rečenica Ryuheija Matsude, glumca koji tumači ulogu Juna, koji je na pitanje što mu je bilo najteže na snimanju filma odgovorio – kad sam slučajno stao na svoj nokat.

Ovakve sitnice često su dovoljne za uvjeravanje potencijalnih fanova na potragu za nekim filmom, no možda će vas nekoliko podugačkih klipova iz filma 'Big Bang Love, Juvenile A' uvjeriti da to napravite što prije. 
Komentari

Nema komentara.