Grbavica zove na tribinu!!! - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Grbavica zove na tribinu!!!

Grbavica zove na tribinu!!!

Vrlo je ozbiljna, koncentrirana i jako dobro zna što hoće...rekao je Dejan Aćimović o Jasmili Žbanić. Ha! Kao da nismo primijetili...

p.h. 18.04.2006 0 komentara

Grbavica zove na tribinu!!!

Nakon što smo na novinarskoj pretprojekciji odgledali 'Grbavicu' Jasmile Žbanić, a ova iz naših okoštalih filmskih senzora izmamila par suza, zaputili smo se na pressicu povodom njenog skorašnjeg dolaska u hrvatska kina. Zašto? Zato jer smo pogledali rijetko dobar film. Tamo smo zatekli veselu ekipu: redateljicu Jasmilu Žbanić, glumce Lunu Mijović, Leona Lučeva, Dejana Aćimovića, scenografa Kemala Hrustanovića i producenticu Tanju Aćimović, dok je Mirjana Karanović stigla u 'diva' stilu pred sam kraj konferencije.

Priča o nastanku 'Grbavice' i inspiraciji za film vjerojatno vam je poznata iz intervjua koji nam je autorica dala pred samu Berlinsku premijeru, a sad nas je zanimalo sprema li što novo. Planovi 'za dalje' postoje, otkriva redateljica, ali ne želi još otkriti koje su prirode. 'Uvijek kad počnem pisati imam nekoliko pravaca u kojima želim ići. Rat? Možda, jer rat je još uvijek u meni, ali sigurno ne ovako direktno kao u 'Grbavici'.

Komentare Nemanje Kusturice koji je za jedne novine o njoj izjavio: 'Savršeno me boli k... za Jaslinu, ili kako se već zove ta rediteljka....' Jasmila Žbanić ne želi komentirati jer joj je dosta toga da takve budalaštine odvlače pažnju od onog što je doista bitno, a to je film i pozitivne reakcije gledatelja. Inače, prijeteća i uvredljiva pisma koja Mirjana Karanović prima od sunarodnjaka koji joj zamjeraju kolaboriranje s 'neprijateljima', neko su vrijeme zabavljala filmsku ekipu na 'zajedničkim čitanjima', ali sad im je svima već pomalo dosta te mržnje koja se bezrazložno stvara. 'Zašto bezrazložno, shvatit ćete čim pogledate film u kojem zaista nema niti jedne jedine emocije koja bi poticala mržnju', rekla je Karanovićka.

A kako su izgledale audicije za 'Grbavicu' posvjedočila je Luna Mijović koja je u filmu odigrala ulogu vragolanke Sare za koju je bila odabrana između 3000 kandidatkinja. 'Direktorica castinga je išla po raznim školama u Bosni i intervjuirala djecu. Ja i Kenan (Čatić, op.a) smo upali. Nazvali su me nakon pola godine, kad sam već zaboravila i da sam bila na audiciji, i rekli mi da sam ušla u uži krug. To je bilo kao Story Super Nova...' Luna je za ulogu Sare pred sam kraj snimanja morala obrijati glavu, što joj je, kaže, teško palo. Nije mi se svidjela ideja da ostanem bez kose, ali tu nije bilo bitno što bi napravila ja, već što bi Sara napravila, i tako sam pristala na 'šišanje'. Osim privremene ćelavosti, teško joj je sjeo i 'filmski' poljubac s Kenanom koji joj je u 'stvarnom životu' najbolji prijatelj.

Dejan Aćimović je ulogu Čenge dobio tako što ga je redateljica sanjala, a za suradnju sa Žbanićkom ima samo riječi pohvale. 'Vrlo je ozbiljna, koncentrirana i jako dobro zna što hoće. To je bilo presudno, a s obzirom da ja sve manje i manje glumim na filmu, moram imati jako dobre razloge (izvrsnog redatelja i odlične partnere) da bi se uopće prihvatio uloge. Kad sam saznao da Leon (Lučev, op.a.) glumi, morao sam prihvatiti (smijeh). Jasmila se nikako nije pokazala kao debitant, znate kako je s debitantima, pola režira on, pola ja, pa se sve rasipa. Jasmila je od početka do kraja dobro znala što hoće. Znala je podjelu, imala je motiv. Bilo je jako lijepo raditi i s Bogdanom (Diklićem, op.a), Kenanom, Mirjanom. Nije bilo nesuglasica, nikakvih trvenja, čista divota. Jasmila ima sposobnost kao malo koji redatelj kod nas da čuje glumca, uvaži njegovo mišljenje. Od sto stvari koje sam predložio, izabrala je uvijek ono što se uklapalo u koncepciju filma'.

Slično mišljenje dijeli i Leon Lučev, ali i scenografski veteran Kemal Hrustanović koji ističe kako mu je od svih redatelja dosad, a radio je s mnogima (Kusturicom na 'Sjećaš li se Dolly Bell', Pjerom Žalicom na 'Gori vatra', Grlićem na 'Karauli'...) najdraža suradnja, ali i najbolji ishod bio rad na 'Grbavici'.

Sve vas koji želite znati više obaviještavamo da povodom skorašnje zagrebačke premijere Društvo hrvatskih filmskih redatelja u suradnji s ADU organizira tribinu o 'Grbavici'. Tribina se održava u četvrtak 20.4. s početkom u 14 sati u projekcijskoj dvorani ADU (Trg maršala Tita 5). Gošće su Jasmila Žbanić, snimateljica Christine Meier, te montažerka Nikki Mossbock. Voditeljice su Snježana Tribuson i Dijana Nenadić.

Pročitajte i ...
Komentari

Nema komentara.