Berlinale blic - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Berlinale blic

Berlinale blic

Stigli smo negdje na pola puta do kraja ovogodišnjeg Berlinalea, pa je red da malo pronjušimo što se tamo događa.

p.h. 14.02.2006 0 komentara

Berlinale blic

Pokušat ćemo biti izravni, pa ćemo odmah u događanja iz natjecateljskog dijela berlinskog festivala – kategoriju Competition, jer je ona unatoč velikom broju šarenih sekcija ipak najpopraćeniji dio festivala. Od devetnaest potencijalnih dobitnika Zlatnog Medvjeda u toj kategoriji karte su zasad otkrivene za Altmanov 'A Prarie Home Companion', 'The Free Will' Mathiasa Glasnera, argentinski 'El Custodio' Rodriga Morena, 'The Elementary Particles' Oskara Roehlera, 'A Soap' Pernille Fischer, Glawoggerov 'Slumming' o kojem smo već pisali, 'Grbavicu' Jasmile Žbanić i još poneke.

Altmanov film, osim što je digao dosta galame zbog redateljevih osamdeset i nešto godina radi čega mnogi zloslute da bi mogao biti i zadnji, ostao je u sjeni ostalih uradaka. 'A Prarie Home Companion' je prilično konzervativna storija o jednoj američkoj radio stanici koja Amere kontinuirano uveseljava od 1974. Od dva dosad prikazana njemačka predstavnika, Roehlera i Glasnera, prvi se nije baš proslavio sa svojom ekranizacijom 'Elementarnih čestica' Francuza Michela Houellebecqa začinjenih masnim prizorima seksa, dok je potonji, po mišljenju kritičara, ubo u sridu sa svojim filmom 'The Free Will' o neobičnom susretu silovatelja Thea netom oslobođenog iz zatvora i Nettie, buntovne djevojke koja je u trajnom sukobu s ocem.

Robert Altman: 'A Prarie Home Companion'

Film 'Grbavica', zbog čijeg je pojavljivanja u Berlinu autorica Jasmila Žbanić potpisala odbijenicu Sundanceu prikupila je jednoglasne simpatije nazočnih i kritike, pa tu priču o mukama kroz koje prolazi majka Esma (Mirjana Karanović), nakon što njena kći Sara (Luna Mijović) otkrije da je plod ratnog silovanja i razotkrije dugo skrivanu majčinu laž, mnogi već stavljaju na pobjednički tron. I minimalistički Morenov 'Custodio' koji prati svakodnevnu rutinu Rubena (Julio Chavez), ministrova tjelohranitelja, kod publike je prilično dobro prošao.

Dan zaljubljenih je u Berlinu prošao u znaku Winterbottomovog 'Road to Guantanamo', priče o nevjerojatnim 'pustolovinama' britanskog Pakistanca Asifa Iqbala koji se zapućuje u Pakistan ne bi li isprosio nevjestu, a spletom nesretnih okolnosti završava u zloglasnom američkom logoru Guantanamo. Winterbottom svojim filmom, čini se, ide stopama Soderberghovog 'Bubblea', jer će 'Guantanamo' 9. ožujka biti prikazan u isto vrijeme na televizijskom 'Channel 4', u kinima i izaći na DVD - u.

Michael Winterbottom: 'Road to Guantanamo'

U šarolikoj Panorama sekciji dosad je prikazano nekoliko provokativnih dizača prašine. Subotnje prikazivanje dokumentarca Roberta Greenwalda 'Wal – Mart: The High Cost For Low Price' o groznim uvjetima rada zaposlenika tog panameričkog veletrgovinskog mastodonta kojem su pojmovi poput socijalne sigurnosti, zdravstvenog osiguranja i sindikalnih povjerenstava očito strani, izazvalo je velik interes publike, ali i instant reakciju iz glavnog stožera Wal – Marta. Svojom provokativnošću Greenwaldu uz bok stoji i prikazani dokumentarac Jana Henrika Stahlberga 'Bye Bye Berlusconi', satira na račun aktualnog talijanskog premijera i mutnog medijskog mogula Silvia Berlusconia. Stahlbergov uradak ima i političku misiju – prosvijetliti Talijane u nadi da će istog otfikariti na izborima u travnju ove godine. U istoj je sekciji prikazan i australski antivestern 'The Proposition' Johna Hillcoata za koji je scenarij napisao Nick Cave. Hillcoatov uradak je priča s kraja 19. stoljeća o događajima iz australske zabiti u kojoj provincijski šef policije nudi jednom od zloglasne plačkaške braće Burns da izda svog najstarijeg brata kako bi spasio mlađeg od vješanja.

Robert Greenwald: 'Wal - Mart: The High Cost For Low Price'

Izvan konkurencije su prikazani i sci – fi drama 'V For Vendetta' Jamesa McTeiguea prema scenariju braće Wachovski koji je u Berlinu dočekan 'na nož', a dovoljno govori i činjenica da je autor stripa koji je služio kao predložak braći 'W', Alan Moore, naredio da mu se ime skine sa špice, te Gondryev 'Science of Sleep' o životu sramežljivog i inhibiranog Stephanea koji je u Berlinu, baš kao i na Sundanceu pobrao simpatije publike i potencijalnih kupaca.

Iz sekcije Panorama Shorts izdvajamo sedamnaestominutni 'Das Ovo' Nijemca Michaela Brynntrupa o nedavno preminuloj njemačkoj transseksualnoj aktivistici za prava seksualnih manjina Ovo Maltine koja je vodila dugogodišnju borbu s HIV-om.

Sve ostale filmove iz programa možete čekirati na službenim stranicama, a ako vas zanima kako su se cipelice Nicka Cavea uklopile uz crvenu boju tepiha, te kako je izgledala Isabella Rossellini koja se tamo našla i u ulozi scenaristice kratkog filma Guya Maddina 'My Father is 100 Years Old' iz sekcije Retrospective Short Film pregledajte na prigodnom Daily  Boulevardu.

Komentari

Nema komentara.