Ove smo godine popušili, dogodine tko zna! - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Ove smo godine popušili, dogodine tko zna!

Ove smo godine popušili, dogodine tko zna!

'Ta divna splitska noć' Arsena Antona Ostojića hrvatski je kandidat za Oscara. Ove smo godine popušili s još jednom noći, onom Vrdoljakovom.

filmski.net 30.09.2005 0 komentara

Ove smo godine popušili, dogodine tko zna!

K'o da smo u polarnom pojasu. Prošle godine smo na oscarovskoj listi participirali s 'Dugom mračnom noći' Antuna Vrdoljaka, ove godine pak na redu je crno bijela 'Ta divna splitska noć' Arsena Antona Ostojića. Dva potpuno različita filma, bilo da se radi o redateljskim backgroundima, bilo da se pita budžet s kojim su snimljeni, teme kojima se bave. Čini nam se da je prošlogodišnjem izboru šurovao hollywoodski producent Branko Lustig, koji je harao prošle godine Hrvatskom, no, lobiranje, ako ga je i bilo, nije uspjelo.

'Ta divna splitska noć' u produkciju je krenula skromno. Redatelju je to bio prvi dugometražni film, a imao je gotovo četrdeset godina u gaćama, novca baš nije bilo na bacanje, a izbor dva kvartovska mandrila za glavne glumce, američkoga Coolia i hrvatskoga Dina Dvornika, češće je bio predmet sprdnje u filmskim krugovima. Strpljen, spašen. Film je od premijere na ovamo požnjeo dobar snop nagrada. Kod nas na je na na FILMSKOM IZBORU PUBLIKE pobijedio, ima stabilnu ocjenu (četvorku), a često se ističe kao jednog od bitnih pokazatelja svojevrsne filmske renesanse u Hrvata.

Film je za našeg predstavnika u utrci za Oscara izabralo povjerenstvo Hrvatskoga društva filmskih djelatnika, a ostali su konkurenti bili: 'Družba Isusova' Silvija Petranovića, 'Dva igrača s klupe' Dejana Šorka, 'Oprosti za kung fu' Ognjena Sviličića, 'Snivaj, zlato moje' Nevena Hitreca i 'Sto minuta Slave' Dalibora Matanića.

U povjerenstvu za izbor hrvatskog kandidata za Oscara bilo je 17 članova, kojima je predsjedavao Petar Krelja.

Komentari

Nema komentara.