Manufaktura filmova s Istoka iliti jeftino štancanje - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Manufaktura filmova s Istoka iliti jeftino štancanje

Manufaktura filmova s Istoka iliti jeftino štancanje

Iako smo jedni od najglasnijih kada treba nahvaliti istočnjačke filmove, iziritirala nas jedna vijest i odlučismo otkriti njihovu računicu. Krinke su pale!

m.n. 30.09.2005 0 komentara

Manufaktura filmova s Istoka iliti jeftino štancanje

Vijest koja je prelila čašu glasi ovako: ljepuškasta glumica Zhang Ziyi ujedinit će se ponovo s Takeshijem Kaneshirom, kolegom glumcem iz filma 'Kuća letećih bodeža'. Razlog njihova uparivanja je novi martial arts film, koji će biti smješten u prošlost, a radnja će se vrtjeti i uvijati oko nesretno zaljubljenog para. Kaneshiro će u odori poznatog generala umrijeti od ljubavi za Zhang, za režiju će se pobrinuti Li Shaohung, a već poznati koreograf letećih scena i vragolija bit će Tony Ching Siu-tung (opetovani aranžman: 'Heroj', 'Kuća letećih bodeža', 'Shaolin Soccer').

Od naoko normalne vijesti na brzinu je nastala svinjarija: ako se samo pokušamo sjetiti koliko je sličnih vijesti u medijima osvanulo u zadnjih šest mjeseci, zaboljet će nas glava. Ako samo generalno, na brzinu i ovlaš sumiramo: osim rijetkih iznimaka i bez obzira na zemlju iz koje dolaze, Istočnjaci nam nude borilačke filmove (najčešće wire-fu), seksi tanašne i nježne heroine, čast kao najveću vrijednost, pregršt boja i dobrih prizora, te kompliciranu ljubavnu priču u fusnoti. Nije da nam se ne sviđa i nije da se bunimo, nego smo dojma da se ekipa raspomamila i da, umjesto na kvalitetu koju nam je nekoliko puta potvrdila, udara na copy-paste metode.

Kuća letećih bodeža

Dragi zapadnjaci: pali ste na dobru fotografiju, manipulaciju bojama, zen i budističke vrijednosti, neobične navade pri konzumaciji seksualnih odnosa, sramežljive djevojke junačka srca, samurajsku hrabrost i predanost domovini. Osim toga: pali ste na telefonske pozive ili vrpce koje će vam kad tad oduzeti život, mravce koji vam se polako uvlače pod kožu i legende koje svim silama žele izroniti iz dubina. Od dubokoumnih premišljanja za naziv ovog fenomena na kraju se odlučismo za: štancanje. Spoj grozničavog radnog mentaliteta, minimuma spavanja i visokocifrenih znamenki na svjetskom boxofficeu natjerao je filmsku čeljad Istoka na pošteni boom. Nije baš da su nam prodali rog za svijeću; poštenije bi bilo reći da su odradili jedan temeljiti type-cast te, po fino skrojenoj šabloni i uz svesrdnu pomoć vrhunske produkcije, naprosto osvojiše zapadno tržište.

Da ne bi trtljali u prazno, donosimo samo površni pregled statistika: megapopularna glumica Zhang Ziyi počela je smjelo graditi svjetsku karijeru. Uz neupitan talent, samodisciplinu i ljepotu, činjenicama se pridružuje ovakvo numeričko stanje: od 2001. i svoje uloge u filmu 'Rush 2' snimila je čak 11 filmova, od kojih su čak pet naslova – 'Tigar i zmaj' (2000), 'Musa' (2001), 'The Legend of Zu' (2001), 'Heroj' (2002) te 'Kuća letećih bodeža' (2004) – izdanci martial artsa. Da je u pitanju ista klika svjedoče i podaci o Zhangu Yimouu, stričeku koji se nakon međunarodnog uspjeha originalnog 'Heroja' s istom glumicom u glavnoj ulozi vinuo na film 'Kuća letećih bodeža'.

Heroj

Iako su kritičari prilično mlako dočekali film, cifre na kino-blagajnama u svakom su slučaju opravdale ponavljanje, pa je najavio da će tijekom 2006. snimiti 'Autumn Remembrance' s klasičnom martial arts radnjom i poznatom Gong Li u glavnoj ulozi. Umorili ste se, sve vas to podsjeća na tirade Jackiea Chana, hongkonškog majstora koji se diči lepezom od osamdesetak tipičnih, policijotskih uloga? A nismo još ni spomenuli Takashiev naslov 'Poziv koji ubija', 'Ringu' Hidea Nakate, 'Yu On: The Grudge' Takshia Shimize, niti pak sve njihove (bezbrojne) holivudske inačice koje su prošle godine preplavile horor ponudu.

Iza hiperprodukcije se najprije skriva lova velikih kompanija tipa Samsunga, Daewooa, Sonya i Hyundaia – nije problem pljunuti za unosni blockbuster, ali i postojanje brojnih manjih kompanija koje se bogate na svjetskoj produkciji i državnim regulama koje protektiraju domaće naslove kao i uvoz stranih filmova.

U zaključku se neminovno nameće nekoliko ograda: nije da smo iznenadno popljuvali već navedene naslove. I dalje volimo 'Heroja' i 'Musu', iako bismo voljeli od perspektivne ekipe vidjeti neku novu foru, makar se ona zaista pokazala trikom kroz par filmova. Besmisleno je da se mi osjećamo glupim Zapadnjacima koji kupuju 'isto sranje-drugo pakovanje' etiketu, ako smo, zajedno s glumcima i ekipom, prerasli tutu. Molimo samo nek' nam bace neku novu kosku. Ionako već mašemo repom.

Komentari

Nema komentara.