Film na bosanski – Sarajevo 2005. - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Film na bosanski – Sarajevo 2005.

Film na bosanski – Sarajevo 2005.

Jedan od najvećih i najprestižnijih festivala u regiji svoja vrata otvara od 19. do 27. kolovoza. Konkurencija je prava balkanska, za prste polizati!

m.n. 02.08.2005 0 komentara

Film na bosanski – Sarajevo 2005.

Nakon izdizanja iz gotovo pa srušenog Sarajeva, svima je znano da je sarajevski festival postao najvažniji za promociju regionalne filmske produkcije. Ako ćemo ravno u glavu ondak ćemo do filmova u konkurenciji, za koje je Elma Tataragić, jedna od družbe selektora, izjavila da je nije bilo lako zaokružiti.

Natjecateljski se dio programa tako proširio – osim s već tradicionalne Albanije, BiH, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Rumunjske, SCG i Slovenije, probranima se pridružila i mađarska vrsta, sve zbog vitalnosti i kvalitete. Tematika koja prevladava kroz 11 naslova vezana je uz dvije točke – društvenu angažiranost (npr. 'Buđenje iz mrtvih' Miše Radivojevića) s jedne strane te suptilna osobna propitivanja  i potraga za smislom te ljubavi s druge (npr. 'Delo osvobaja' Damjana Kozolea ili pak madžarski 'Dallas među nama' Roberta Aleja). Na službenoj su se plati našla i dva Hrvata – Ognjen Sviličić s već opisanim 'Oprosti za kung Fu' te skandalozni Hrvoje Hribar s poznatim, ali ne i viđenim naslovom 'Što je muškarac bez brkova'.

Da bi se oslikao pravi Balkan, nužno se dotaknuti i bivše Juge i tome pripadajuće ožiljke, pa tako iz Srbije dolazi film 'Jug jugoistok' Milutina Petrovića, prema riječima organizatora oplemenjen dokumentarističkim pristupom, ali i BiH film 'Dobro uštimani mrtvaci' Benjamina Filipovića koji se bavi postratnom stvarnosti. S Kosova dolazi navodno genijalan film-esej 'Kukumi' kojeg potpisuje redatelj Isa Qosje, a za koji selektori drže da je jedan od najboljih filmova o ratu na ovim prostorima. Ukoliko ćemo vjerovati iskusnom oku gospođe Tataragić, 11 ostvarenja u konkurenciji je naprosto izuzetno i zaslužuje svoje mjesto u svijetu filma. Za potpuni program klik ovdje!

Što se kratkih filmova tiče, za nagradu od 3000 eura natjecat će se 10 naslova koji su različiti tematski i po pristupu. Od zvučnijih ćemo spomenuti 'Prije života, poslije smrti' Bugarina Dragomira Sholeva, 'Moja majka' Svetle Tsosorkove (također iz Bugarske), madžarski 'Prije zore' Balinta Kenyeresa koji je ove godine prikazan na Cannesu, makedonski 'Ostati ispravan' Kristijana Ristevskog dok iz Srbije dolazi 'Dosje: pacov' mlade redateljice Mine Ðukić. Iako su ostale programske sekcije već tradicionalne (poput Regionalne dokumentarne, Novih tokova i Panorame), u većini nisu objavljeni nikakvi detalji.

Ipak, već je dulje vrijeme poznato da će ovogodišnji sarajevski gost biti Alexander Payne čija će se ostvarenja (npr. 'The Passion of Martin', 'My secret moments', 'Citizen Ruth', 'About Schmidt' te 'Sideways') prikazati pod krilaticom Tribute to. U regionalnom-off programu našli su se naslovi poput slovenskog 'Ruševine' Janeza Burgera, 'San zimske noći' Gorana Paskaljevića, 'Iluzija' Svetozara Ristovskog, pulski pobjednik 'Što je Iva snimila' Tomislava Radića, ali i motovunski 'Smrt gospodina Lazarescua' Christia Puiua.

Žirijem za natjecateljski program će predsjedavati glumac Miki Manojlović, a lista poznatih gostiju jedva ima kraja...

Ukoliko se odlučite za svjetske filmove i bosanske pite, karte možete rezervirati onlajn od 9. kolovoza (klik ovdje) ili ih kupiti na licu mjesta, svakog dana festivala od devet ujutro. Sretno gledanje!

Komentari

Nema komentara.