Z-Boys nekad i sad - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Z-Boys nekad i sad

Z-Boys nekad i sad

Stacy Peralta, Tony Alva i Jay Adams samo su neka od imena koje u svijetu skejtanja važe za kultna. Upoznajte ih, oni su Z-Boysi, lordovi Dogtowna!

m.n. 19.07.2005 0 komentara

Z-Boys nekad i sad

Ranih sedamdesetih skejtanje je bilo gotovo pa mrtav sport, tako da nas ne mora čuditi da je priča o Z-Boysima, s obzirom na status skejta danas i bez obzira na način na koji je ispričana (dokumentarac 'Dogtown and Z Boys', knjiga Stacya Peralte (na naslovnoj je u mlađim danima) ili pak filmska verzija pod naslovom 'Lords of Dogtown'), još uvijek aktualna.

Z-Boysi su postali slavni zahvaljujući invenciji novog, mnogo radikalnijeg stila skejtanja u kojem su primijenili neke od finesa svog surferskog idola, Larrya Bertelmana, ali i činjenici da su se jednog ljeta osim hormonskih poklopili i mnogi drugi faktori: suša je bila toliko jaka da su svi bazeni u tom dijelu Kalifornije bili prazni, a njihov je frend Skip Engblom u lokalnom surferskom dućanu upravo dobio pošiljku novih skejtova od posebnog materijala uretana koji je dobro prijanjao uz beton.

Dakle, za Z-Boyse (ime dobili po surf dućanu Zephyru oko kojeg su se prvotno skupljali) još i danas važe Jay Adams, Stacy Peralta, Tony Alva, Bob Biniak, Arthur Lake i još mnogi drugi koji su oku javnosti zapeli 1975. na skejt natjecanju Bahne-Cadillac nakon kojeg je njihov stil postao instantni hit. Agresivni i riskantni način skejtanja postao je još veći must nakon što je Tony Alva prvi put izveo zračni manevar, no ekipa se s vremenom počela razjedinjavati da bi se na kraju raspala zbog pritiska slave i sve većih financijskih interesa.

Leteći Tony Alva

Dvadesetak godina kasnije ispada da je najuspješniji od Z-Boysa upravo Stacy Peralta, čovjek kojio je u svojoj 19. bio najviše rangirani profesionalni skejter. Već se u toj ranoj dobi udružio s Georgeom Powellom te počeo proizvoditi famoznu Powell/Peralta (klik na njihov site!) opremu za skejtove. Tijekom osamdesetih je studirao glumu, s vremenom se odvažio na režiranje i produkciju video spotova i reklama koje su zaslužne za skejt boom sredinom devedesetih, dok su njegovi autobiografski dokumentarci 'Dogtown and Z-Boys' te 'Riding Giants' dobili mnoge
nagrade.

Najbolji među Z-Boysima, Tony Alva (klik na njegov sjajan site!) je profesionalni skejter punih trideset godina i jedan je od prvih koji su svoje ime učinili brandom. Tijekom osamdesetih je osnovao svoju tvrtku 'Alva Posse' koja često sponzorira mlade skejterske nade, 1999. je primio X Games nagradu za životno djelo, dok je na filmu 'Lords of the Dogtown' u režiji Catherine Hardwicke bio savjetnik i stunt koordinator.

Jay Adams koji je ranih sedamdesetih, na vrhuncu Z-Boysa slovio za najluđeg i najagresivnijeg od njih, još je uvijek idol mnogim skejterima, a u mnogim intervjuima navodi da je i dalje poklonik tog sporta. Njegova ga je teška narav 1982. koštala zatvora – bio je sudionik neke tuče koja je završila smrću jednog sudionika, te je odgulio svoje, a još je k tome dugi niz godina bio narkoman.

za još detalja (a ima ih) klik na:
www.z-boys.com
www.powell-peralta.com
www.alvahardcore.com

Komentari

Nema komentara.