Luc Besson iz ljubavi prema maloj djeci - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Luc Besson iz ljubavi prema maloj djeci

Luc Besson iz ljubavi prema maloj djeci

Besson, čovjek kojeg najbolje znamo po žustroj 'Nikiti' i romantičnom 'Leonu', u kontaktu je s istančanom stranom svoje prirode – piše priče za malu djecu.

m.n. 14.07.2005 0 komentara

Luc Besson iz ljubavi prema maloj djeci

Guardian nam je, priznajemo, omiljeni ljetni filmski izvor. Pa eto, za Bessona kažu da je: izuzetno simpatičan, neumoran u blajhanju svoje kose (iako to odavno odstupa od svih trendova), ali i prvi čovjek koji je pokrenuo nešto ozbiljniju komercijalizaciju francuskih filmova. Nije da je zbog te činjenice omilio svojim Francuzima (čak su ga, po običaju, zbog istog kritizirali), no ipak je svojim naslovima ('Big Blue', 'Leon', 'The Fifth Element', 'The Story of Joan Arc') postao poznat svjetskoj publici. No, iako bismo i filmskoj personi mogli posvetiti nekoliko redaka, pravi razlog ovog rendez vousa je činjenica da je Luc Besson autor dječjih knjiga za koje se bez srama može reći da su bestseleri.

Njegov opus zasad čine četiri Arthur naslova: 'Arthur and the War of Two Worlds' (njegova posljednja; na vrhu je francuske liste najprodavanijih), 'Arthur and the Minimoys', 'Arthur and the Forbidden City' te 'Arhur: The Vengeance of the Maltazard'. Prve su tri priče o Arthuru rasprodane u više od milijun primjeraka, a može ih se naći u čak 30 zemalja svijeta. Glavni je lik sve četiri knjige desetogodišnji dječak Arthur koji živi sa svojom bakom, a sam je redatelj priznao da su ga na spisateljske pokušaje motivirale izjave prijatelja koji su mu u nekoliko navrata govorili da je pravo dijete u duši.

Osim toga, priznao je da se svog djetinjstva jako dobro sjeća, a još ga k tome jako poštuje. Da bi cijela stvar dobila nešto konkretnije razmjere pobrinuo se i ovaj detalj: Luc piskara od tinejdžerske dobi (otkrijmo vam samo da je odrastao u Grčkoj i bivšoj nam Jugi, jerbo su mu roditelji bili instruktori ronjenja), a velika mu je želja kroz knjige isfurati moralnu strejtersku priču o sasvim običnom klincu koji se može pohvaliti svojom dozom pustolovina.

Nakon ove ode neće vas začuditi ni podatak da je Besson prema vlastitom naslovu 'Arthur and the Minimoys' odlučio snimiti i film. Glumit će mu Mia Farrow i Freddie Highmore, dok će se za glasovnu podlogu pobrinuti Madonna, David Bowie i Snoop Dogg. Arthur će u filmskoj adaptaciji istraživati misteriozni nestanak svog djeda Archibalda, te se usputno boriti sa zlim čelnicima koji vrt i okućnicu njegove bake žele pretvoriti u gradilište. Simultanu premijeru u dvadesetak zemalja možemo očekivati za sljedeći Božić.
Komentari

Nema komentara.