Toronto otvara problematična Mehtina Voda - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Toronto otvara problematična Mehtina Voda

Toronto otvara problematična Mehtina Voda

Najveći kanadski festival čija se pozicija među svjetskim teškašima već odavno zna, ove godine slavi 30. ročkas. Održava se od 8. do 17. rujna!

m.n. 30.06.2005 0 komentara

Toronto otvara problematična Mehtina Voda

Iako su organizatori ovogodišnjeg festivala 28. lipnja odali tek preliminarni program, s Tororntom je sve po starom – daje nam mnogo razloga za veselje (da sad salivaciju ne spominjemo:). 11 svjetskih premijera, 5 internacionalnih i 9 sjevernoameričkih te čak 17 zemalja sudionica daju vam sasvim solidan razlog da nastavite čitanje.

Prvu će večer, u svom pripadajućem šušuru, već tradicionalno otvoriti kanadski naslov 'Water', kanadske redateljice indijskog porijekla, Deepe Mehte, djelomično sniman u Indiji gdje je izazvao brojne proteste pa i paljenje seta jer su pobunjenici smatrali da film sabotira hindu kulturu. Film je na kraju završen u Shri Lanki, a redateljica je kroz cijelo vrijeme produkcije primala prijetnje te se bojala za život. Od onih filmskih detalja otkrit ćemo vam da 'Water' zaokružuje trilogiju 'Elemental Trilogy', tj. dosadašnje naslove 'Earth' i 'Fire', a da je u fokusu pažnje lezbijska veza.

Mehti će društvo praviti i ostali poznati Kanađani i njihovi naslovi – Atom Egoyan dolazi s filmom 'Where the Truth Lies' dok će se David Cronenberg predstaviti s 'A History of Violence', o kojem smo vam već pisali za vrijeme Cannesa. Cronenberg je za BBC već objasnio da mu je projekcija pred canneskom publikom bila prava igra; najviše ga zanima kako će proći doma.

Brokeback Mountain, Ang Lee

U dijelu programa koji se naziva Visions i ima za cilj prikazivanje najsmjelijih naslova današnjice bit će prikazani naslovi 'The Quiet' američkog redatelja Jamiea Babbita, '50 Ways of  Saying Fabulous' Novozelanđanina Stewarta Maina te 'The Proposition' čiju režiju potpisuje John Hillcoat, a scenarij i glazbu legendarni Nick Cave.

Svjetska premijera čeka i Jasona Reitmana i njegov naslov 'Thank You for Smoking' (sjećate se najave???), 'Shop Girl' Stevea Martina, ali interesantan Ang Leejev uradak 'Brokeback Mountain' koji se bavi ljubavlju dvojice gay kauboja (Jack Gyllenhaal i Heath Ledger u glavnim ulogama još dodatno pobuđuju maštu). Zanemareni neće biti niti mladi, ambiciozni i perspektivni autori čiji su filmovi uvršteni u Discovery sekciju. Naslovi su: 'Dreaming Lasa' Ritua Sarina, 'Look Both Ways' Sarah Watt, 'Sisters' Julie Solomonoff te 'You Bet Your Life' Antonina Svobode.

Eto. Isplivasmo nekako iz ove silne filmske ponude :) Nastavak slijedi.

Komentari

Nema komentara.