Premijere, premijere... - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Premijere, premijere...

Premijere, premijere...

Telegrafski precizno (dopustite nam mrvu bahatosti;) prenosimo kritike koje su nakon premijere požnjeli Madagascar, Cinderella Man i Lords of Dogtown.

m.n. 27.05.2005 0 komentara

Premijere, premijere...

Zatečeni nešto slabijom ponudom domaćih nam kina, pročačkali smo malo svjetske premijere. Na velikim nas ekranima uskoro čekaju 'Madagascar' (naslovna), 'Cinderella Man' i 'Lords of Dogtown'. A kako smo najavili svaki od naslova, informacije o gotovom proizvodu i još pokoji detalj dugujemo vam već u startu.

Tiradu ćemo započeti s ludim animiranim živinama kojima su svoje glasove dali još luđi Ben Stiller i Chris Rock. U pitanju je, afkors, 'Madagascar', novi uradak tvoraca uspješnica poput 'Shark Tale'-a i 'Shrek'-a, inspiriran slapstick crtićima i stiliziranim pop fotografijama. Ako ćemo odmah u glavu, Variety navodi da je glavna manjkavost ovog Dreamworksovog uratka priča (koja za razliku od gorespomenutih naslova manje drži vodu), pa je stoga izgledno da će u crtiću nešto više uživati manja publika.

Kao što već znate, priča kreće iz newyorkškog Central Park Zoo-a gdje Alex the Lion (glas daje Stiller), Marty the Zebra (Chris Rock), Melman the Giraffe (David Schwimmer) i Gloria the Hippo (Jada Pinkett Smith) kreću u pustolovinu, te slučajem završe na egzotičnom Madagascaru gdje sve životinje baš i nisu blagonaklone prema njima. Glavni adut filma su šareni vizuali koji pršte detaljima (a džungla kao seting tome samo pogoduje), a ukoliko ste od onih koji padaju na slatke creature, ni toga neće nedostajati.

Dizajn je pomalo retro (po uzoru na Texa Averya), što, prema Variety-u, ponekad smanjuje ekspresivnost glavnih likova. Kritike nisu blage ni prema glumcima koji su živinama podarili glas – dok se sve ostale izvedbe smatraju prosječnima, kao iznimna se ističe ona Barona Cohena (Ali G) koji je ton udahnuo Kralju lemura. Znači, ništa inovativno, ali vrlo korektno.

Russel Crowe opet u obiteljskom tonu

Trendy poplavu boksačkih naslova nastavlja i 'Cinderella Man' u režiji Rona Howarda. No, u skladu s trendovima je i neporeciva kvaliteta koju unatoč znoju i svim mogućim izlučevinama boksača ti filmovi donose. Russel Crowe, Renee Zellweger i Paul Giamatti, već su sami po sebi dostatni razlog za gledanje, no njima se pridružuju i šuškanja da bi možda moglo biti riječ o kandidatu za Oscara.

Priča prati boksača Jamesa J. Bradcocka koji se osim s nedaćama ekonomske depresije i spajanjem kraja s krajem, bori za povratak u ring. Hollywood Reporter navodi da je film tehnički besprijekoran, a da uz to dizajn, kostimi i kamera gotovo savršeno prenose mračnu atmosferu tridesetih godina.

Surferska gerila u crnom

Za gledanje filma 'Lords of Dogtown' dovoljna motivacija jest hrpa mladih glumaca (Emile Hirsch, Heath Ledger, John Robinson, Victor Rasuk) i David Fincher kao producent, a dodatan razlog jest i činjenica da je dugometražna verzija rađena prema hvaljenom dokumentarcu 'Dogtown and Z-Boys' Staceya Peralte. Iako Peralta potpisuje scenarij, činjenica je da se priča o bandi surfera i skejtera pomalo svodi na melodramu, previše naglašavajući razloge zašto se grupa raspala, navodi Variety.

Yahoo Movies k tome svemu dodaje da su ključni koncepti surfing kulture koji su odlično objašnjeni u Peraltinom docu u režiji Catherine Hardwicke ('Trinaest') ostali samo u naznakama, iako Hardwickeova uspijeva pobrati nešto od režije u stilu sedamdesetih. Osobne drame likova (posebno odnos između Kathy/Nikki Reed i Jaya/Emile Hirsch) prema Variety-u su ipak dobro razrađene, kao i razni stuntovi koje izvode, a najveća bombona za ljubitelje sedamdesetih je upravo glazbena potka koju je Liza Richardson nabildala dobro poznatom selekcijom. I puno ogoljenih, još mladih tjelesa, naravno.

Komentari

Nema komentara.