Matt Damon je Marko Polo? - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Matt Damon je Marko Polo?

Matt Damon je Marko Polo?

Najveći svjetski putnik te, kako naš korčulanski site kaže, prvi Europljanin, još od 13. stoljeća ima filmičnu priču. Za glavnu ulogu pregovara Matt Damon.

m.n. 03.05.2005 0 komentara

Matt Damon je Marko Polo?

Povijesni epovi svima će nam doći glave. Nakon 'Troje', 'Aleksandra Velikog' i 'Kraljevstva nebeskog' koje je taman u premijernom điru, Warner Bros planira ekranizirati autobiografiju Marca Pola glavom i bradom. Što će na to reći Korčulani ;)

Iza projekta stoji scenarist William Monahan (također potpisuje scenarij za 'Kingdom of Heaven') koji ima za napisati predložak za film, dok se uz ulogu znamenitog istraživača i svjetskog putnika vezuje Matt Damon čiji se službeni pristanak još očekuje. Baza cijele priče bit će Polova autobiografija 'Putovanja', a sve će se odvijati u 13. stoljeću kada je Polo putovao punih 24 godina, te bio prvi zapadnjak koji je ikad posjetio Kinu i Mongoliju, prateći famozni Put svile.

Što se tiče povijesnih činjenica, analitičari se spore oko toga je li Polo rođen na Korčuli ili pak u Veneciji, gdje je odrastao, iako je sigurno da njegova obitelj zaista potječe s obala Dalmacije. Putovanja su mu nekako došla prirodno, budući da je odrastao u Veneciji koja je u to doba bila sjecište puteva, a nešto od toga je naslijedio i po očevoj strani (otac mu je putovao istočnim zemljama od njegove šeste godine).

Marco Polo je na svojim putovanjima upoznao mnoga tehnološka čuda Kine (koja su ostatku svijeta bile nepoznanica), a legenda kaže da je čak 17 godina proveo na dvoru mongolskog vladara Kublaj Kana. Zanimljiv je podatak da mu po povratku na Zapad suvremenici baš i nisu vjerovali da je sve to i doživio – smatrali su da je sve izmislio.

Za ekranizaciju Polove priče još se uvijek traži redatelj, a mi se kladimo da će predvidljivi Hollywood ubaciti negdje i koju lijepu Mongolku ili Kineskinju.
Komentari

Nema komentara.