Kako je prošlo stopiranje galaksijom - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Kako je prošlo stopiranje galaksijom

Kako je prošlo stopiranje galaksijom

Iako je ovih dana ekranizacija Adamsove knjige 'Hitchhiker's Guide to Galaxy' tek prikazana u Londonu, željno je očekujemo u domaćim kinima. Evo prvih dojmova.

m.n. 22.04.2005 0 komentara

Kako je prošlo stopiranje galaksijom

Na znamenitom Leicester Squareu u Londonu 20. travnja svjetlo dana i lica gledatelja konačno je ugledala famozna ekranizacija 'Hitchhikers Guide to Galaxy'. Osim redatelja Gartha Jenningsa i cijele plejade glumaca (Zoey Deschanel, Martin Freeman, Bill Nighy, Stephen Fry, Sam Rockwell), okupila se i moćna gomilica željna sf-a.

Nakon brojnih napisa u medijima i fotkica kojima su nam stalno draškali misli, sve je naprosto zanimalo koliko je ekranizacija kultnog Adamsovog romana uspjela. Ipak se na nju čekalo punih 26 godina, od 1979. kada je knjiga izdana.

Od samog je početka bilo znano da pred Jenningsom nije lagan zadatak – Adamsov  je luckasti roman bogat detaljima, mnogim digresijama i opisima, što je zahtjevalo mnoge rezove i odstupanja od originalne priče. Ako je za vjerovati BBC-evim kritičarima, film ipak nije loše ispao, dok su zbog nekih odstupanja od književnog predloška nezadovoljni Adamsovi fanovi.

Freeman i Rockwell s ljupkom Deschanelovom

Za one koji ne znaju, priča kreće od Arhura Denta (Martin Freeman) koji nakon buđenja jednog jutra saznaje da mu je najbolji prijatelj Ford Perfect alien, da će planeta Zemlja za svaki tren biti uništena, a da je upravo on ključna figura posebnog eksperimenta koji ima za utvrditi sam smisao života. Situaciju dodatno komplicira predsjednik galaksije Zaphod Beeblebrox (navodno ga je odlično uprizorio Sam Rockwell) i njegova suputnica Trillian (Deschanel), kao i potraga istinom i bitkom.

BBC navodi da se u filmu mnogo pažnje posvetilo humorističnim likovima, ali da za vrijeme gledanja ipak nema onog glasnog smijanja i trbuhobolje koja je bila toliko karakteristična za knjigu i tv-serije. Originalni gegovi i tripovi na temu egzistencijalizma u filmu su, kaže vijeće kritičara, pomalo umjetni i neuvjerljivi, a gledatelj unatoč fenomenalnom dizajnu (studio Shynola) i vizualnim efektima često gubi niti priče i smisao samih scena.

Ipak, kao jedan od glavnih aduta filma navodi se njegov iskričavi britanski duh, a osim recentnih sf-uradaka, vidi i veliki utjecaj Monthyja Pytona.

službeni site

Komentari

Nema komentara.