BAFTA 2005. - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      BAFTA 2005.

BAFTA 2005.

Dok je pošten svijet vikend iskoristio za odmor, sport, pijančevanje ili izlazak u prirodu, Britanci su nagradili najbolje filmove.

h.p. 14.02.2005 0 komentara

BAFTA 2005.

Točnije, nagradili su filmove za koje misle da su najbolji. No dobro, sitničarenjem se mogu iznaći samo sitnice, a time se nećemo previše baviti. Dakle, na sigurnoj udaljenosti od Oscara desila se BAFTA. Britanska filmska akademija, kako bi dobila na popularnosti, svojedobno je pomaknula svoj termin medijskog dešavanja nekoliko tjedna unaprijed: kako bi prethodila Oscaru. E pa očigledno im je misija privlačenja pozornosti uspjela jer evo, naše su oči usmjerene samo na njih...

Dva su filma obilježila ovogodišnje izdanje: 'Nebeski letač' Martina Scorsesea i 'Vera Drake' Mikea Leigha. Ipak, nepošteno bi bilo ustvrditi kako su i dominirali svečanošću. Lijepi niz filmova dobio je lijepi niz nagrada, a spomenuti naslovi tek malo prednjače. Ono što ih dodatno razlikuje od konkurencije jest i da su kući odnijeli najrazvikanije nagrade: one za najbolji film i režiju. Odmah da neizvjesnost sasječemo u korijenu: Scorsese nije pobrao nagradu za svoje redateljske sposobnosti. Od zanimljivih detalja tu je još pušiona Kate Winslet koja je unatoč dvije nominacije za najbolju glavnu glumicu ('Vječni sjaj...' i 'Finding Neverland') morala na kraju večeri čestitati kolegici Imeldi Staunton. Kad smo već kod 'Vere Drake', zanimljivo je kako to nije najbolji britanski film za Britance: taj je naslov za sebe uzeo 'My Summer of Love' čovjeka koji voli duplo 'v', Pawela Pawlikowskog. No umjesto da lamentiramo, evo najzanimljivijeg dijela popisa nagrađenih.

- Najbolji film: 'Nebeski letač'
- Režiser: Mike Leigh, 'Vera Drake'
- Glavni glumac: Jamie Foxx, 'Ray'
- Glavna glumica: Imelda Staunton, 'Vera Drake'
- Sporedni glumac: Clive Owen, 'Bliski odnosi'
- Sporedna glumica: Cate Blanchett, 'Nebeski letač'
- Originalni scenarij: Charlie Kaufman, 'Vječni sjaj nepobjedivog uma'
- Najbolji britanski film: 'My Summer of Love', Pawel Pawlikowski
- Najbolji film s neengleskog govornog područja: 'Dnevnik Che Guevare', Walter Salles

Oni pak koji se pale na cjelovite informacije nudimo sljedeći link.

Komentari

Nema komentara.