Wong Kar Wai i Wing Chun - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Wong Kar Wai i Wing Chun

Wong Kar Wai i Wing Chun

O da to se čekalo... Poznavatelji povijesti Bruce Leea i njegovih borilačkih naukovanja nisu mogli ni sanjati što nam se sprema!

h.p. 07.02.2005 0 komentara

Wong Kar Wai i Wing Chun

Na jedno pitanje svi će odgovorit isto, nevažno radi li se o anketi u Jeruzalemu, Melbourneu, Mostaru ili Limi. Bruce Lee je najveći filmski majstor borilačkih vještina svih vremena i tu nema zbora. Jest da je Jackie Chan kao od gume i jest da je Jet Li bio svekineski prvak Wu Shua u više navrata, ali spoj brzine, karizme i umijeća nikada nitko prije, a ni poslije velikog Bruce Leeja, nije ponudio. Vijest o tome da će Wong Kar Wai snimiti film o Bruce Leeju, točnije o njegovom majstoru Yip Manu i borilačkoj vještini na osnovu koje je nastao Leejev Jeet Kune Do prvorazredna je senzacija.

Gurati Bruce Leeja ispred Wing Chuna malo je neumjesno. On je doista bio neponovljiv, no sama priča o nastanku ove borilačke vještine odavno je zaslužila filmsko arhiviranje. Posve precizni podaci ne postoje jer prvi izvori sežu tek iz dvadesetog stoljeća. Do Si Fua Yip Mana znanje se prenosilo samo unutar obitelji i tako od ranog (pretpostavlja se) osamnaestog stoljeća. Osnivačica Wing Chuna bila je redovnica Ng Mui, a svojim borilačkim sistemima nadjenula je ime djevojke koju je posvojila i podučavala: Wing Chun ili Vječno Proljeće. Sama pak Ng Mui kao da je ispala iz filma 'Kuća letećih bodeža': u borbi protiv tiranske vlasti putovala je Kinom i podučavala seljake samoobrani. No nije bila sama; svoju gerilsku misiju provodila je s još četiri redovnika iz razrušenog im hrama Sil Lum. S godinama vještina se nadograđivala i razvijala sve do spomenutog Yip Mana. Čovjek je otvorio školu i prodao znanje. Neki izvori kao razlog spominju njegovu navodnu ovisnost o opijumu.

Pedesetih godina prošlog stoljeća pod nadzor Yip Mana došao je i veliki Bruce Lee, a ostalo je povijest. Iako u Kini nikad pretjerano popuran stil borilačke vještine, u svijetu se pod impresijom umijeća Bruce Leeja desio pravi bum. Kojeg god se aspekta Wong Kar Wai primio imamo dojam da ne može pogriješiti. Njegovo posljednje gostovanje u svijetu borilačkih vještina i pripadajućih filmova imao je 1994. godine u filmu 'Ashes of Time'. Znajući za njegovu pedantnost i uživanje u dotjerivanju snimljenih naslova (koje je prezentirao na svom posljednjem filmu, '2046') film o Wing Chunu bi mogli poštenski čekati. Tim više ukoliko se zna da mu je prioritet 'The Lady From Shanghai' s Nicole Kidman u glavnoj ulozi. No, ako smo išta naučili od gledanja (a neki i treniranja) borilačkih filmova (a neki i vještina)  onda je to da se bez strpljenja ne može napraviti ništa. Mantra od danas pa do nove vijesti na ovu temu glasi: 'Ja sam strpljiv; meni se ne žuri.'

Komentari

Nema komentara.