007 - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      007

007

Čovjek si nešto obeća, no čovjek je preslab. Odlučili smo ignorirati poplavu vrištućih naslova i urlajućih vjestica koje to nisu; ali popustili smo.

h.p. 04.02.2005 0 komentara

007

Kap koja je prelila čašu je posljednja u nizu objavljena vijest o novom filmu Bonda, James Bonda. Martin Campbell režirat će dvadeset i prvi film o kraljičinom najmilijem tajnom agentu. Toliko se trenutno zna, no poučeni iskustvom odabira glavnog glumca na sve gledamo s rezervom. Campbellu ovo neće biti prvi susret sa špijunskim dogodovštinama britanskog obavještajca jer je '95. potpisao 'GoldenEye'. Zanimljivo, tada je u posao uveo Pierce Brosnana, a sada ga čeka slični zadatak s...?

Tehniciralo se s toliko imena da ih je teško popamtiti. Spominjali su se Trojanci Eric Bana i Orlando Bloom, Jude Law također je bio u primislima, baš kao i Heath Ledger ili Dougray Scott. Na listu ispitivanja pulsa javnosti uletio je i Clive Owen. Odluka, naravno nije smišljena. Tankoćutni kakvi jesmo polako smo se umorili. No nije da nismo znali što nas čeka: od rujna prošle godine kad smo posljednji put dotakli ovu temu u redovitim intervalima od nekih 2 do 3 dana stigla bi nova obavijest. Svjesni smo mi da je sve to jedna velika promidžbena kampanja, ali kako bi J –Lo rekla: 'Sad je dosta!' :tpu: i :bljuc:

Koliko je James Bond danas uopće popularan? Statistika kaže: jako. U Brosnanovoj eri prihodi su se u dobroj mjeri ustabilili i redovito se kretali oko četiri stotine milijuna dolara svjetske zarade (par desetaka milijuna gore, dole koga to brine...) po filmu. Precizni podaci mogu se pronaći ovdje. Ipak, dojma smo da nešto nedostaje. Ukoliko iz jednadžbe isključimo faktor sveobožavanog Seana Connerya sve je izglednije da ono što Bond sada nema jest onaj naprstak egzotike koji je pratio svako njegovo premijerno prikazivanje.

Danas je Bond, James Bond samo jedan od naslova u galopirajućoj hiperprodukciji akcijsko – špijunsko –trilerskih projekata. Bez imalo naprezanja s lakoćom se prisjećamo Ethana Hunta ili Bournea. A tu je i more bezimenih, točnije jednokratnih. Ono što Bonda svakako izdiže od konkurencije je vrhunska produkcija i ušminkana akcija na temeljima koje svi ostali mogu samo sanjati: dobra stara tradicija koja podrazumjeva vojsku fanova.

A kad je stanje takvo naravno da se mravljom predanošću radi na cijeđenju svake potencijalne lipe. Cijela ova halabuka oko novog Bonda doći će na naplatu kada Martin Campbell dovrši svoj drugi, a naš dvadest i prvi primjerak. Blagajne će i opet zadovoljno zveckati...

Komentari

Nema komentara.