Nova Броненосец Потёмкин na Berlinaleu 05 - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Nova Броненосец Потёмкин na Berlinaleu 05

Nova Броненосец Потёмкин na Berlinaleu 05

Masterpiece genijalnog Sergeja Mihajloviča Ejzenštejna, 'Battleship Potemkin', u novom će se ruhu premijerno prikazati na Berlinaleu 2005

filmski.net 30.12.2004 0 komentara

Nova Броненосец Потёмкин na Berlinaleu 05

'Krstarica Potemkin' komemorativno je djelo paloj ruskoj revoluciji iz 1905. godine donešeno kroz pet različitih dijelova. Autor Sergej Mihajlovič Ejzenštejn na njemu je brusio svoje 'izvorno' zanimanje – montažu – pa je 'Krstarica' ogledni primjerak za mnoge filmske radnike, ponajprije na polju tzv. Intelektualne motaže.

Više o samom autoru pročitajte u njegovoj, zbog prirode medija nam, skraćenoj biografiji kod nas na FILMSKOM, a o samom filmu opširno smo pisali kada su nama još jedni dragi ljudi – Pet Shop Boys, izveli nesvakidašnji performace u Londonu u rujnu ove godine kada su na Trafalgar Squareu muzicirali uz projekciju 'stare Krstarice', a sve to kao znak protesta protiv uplitanja Velike Britanije u rat u Iraku.

Ljepotica 'Potemkin' za 55. se Berlinale ušminkala što je bolje mogla, naime, kako nije sačuvan cijeli originalni materijal, uvelike i zbog toga što je film pretrpio neviđenu cenzuru, implementiralo se što se moglo, a sve to uz zdušnu pomoć Britanskog filmskog instituta (što to lijepo zvuči, jel' da bi i nama jedan dobro došao?) i Njemačke federalne filmske arive.

Tako će novu verziju otvoriti govor revolucionara Lava Trockog uz pripadajuće slike, koji su u verziji iz 1925. bile izrezane, a upotpunjena je i jedna od najpoznatijih scena pokolja na stepenicama u Odessi (naslovna) gdje su carevi kozaci poubijali mnoštvo pobunjenika.

55. festivalsko izdanje jednog iz trolista najvažnijih evropskih filmskih fešti održati će se od 10. do 20. veljače, a 'Броненосец Потёмкин' prikazati će se 12. i 13. veljače uz live performance Njemačkog Film Orchestra Babelsberg.

Komentari

Nema komentara.