Svi filmski debakli kraljice popa - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Svi filmski debakli kraljice popa

Svi filmski debakli kraljice popa

Do susreta s filmskim kritičarima mislila je da joj je status toliko zvjezdan da za sve želje mora samo prstićem nožnim mrdnuti. Bilo kako bilo, žena je uporna.

m.n. 16.12.2004 0 komentara

Svi filmski debakli kraljice popa

Status pop ikone i dive nije joj dovoljan. Jednostavno ne. Njezina je turneja proglašena najuspješnijom ove godine, a još je k svemu tome zaradila basnoslovnih 94 milijuna eura. Piše knjige za djecu utemeljene na hebrejskim tekstovima koje proučava (Adventures of Abdi, Mr. Peabody's Apples, The English Roses, Yakov and the Seven Thieves), brije po religiji, ima muža i dvoje djece, no unatoč ovom zamamnom popisu, iako je kritičari svaki put pokopaju, još bi i glumila. Cijelu situaciju još pogoršava činjenica da joj je suputnik dotični Guy Ritchie, redatelj koji neumorno dere po gangsta filmovima na britanski. Pogodili ste, o Madonni je riječ.

Njezinu glazbenu karijeru ne moramo nešto detaljnije secirati – možete se složiti da je kraljica, što god vam uhu bilo milo. Sa sedmom nam je umjetnošću najprije počela koketirati kao skladateljica - potpisuje brdo filmske glazbe, a uspješna je i u producentskim vodama - 1992. osnovala je svoju producentsku kuću Maverick. Kao glumica prvi put se predstavlja davne 1985. u filmu 'Vision Quest', u maloj ulozi seksi pjevačice u baru (ustvari je glumila samu sebe). Film je dobio očajne kritike, ali joj je osigurao sljedeću, ovaj put veću ulogu u 'Desperately Seeking Susan' (isto 1985), pomalo feminističkoj komediji o zamjeni identiteta (mogli ste je nekoliko puta gledati na domaćoj nam televiziji).

Vision Quest

Bilo kako bilo, iskričava uloga divlje prostitutke Susan prema kritičarima je jedna od njezinih najbolje ostvarenih uloga. Zanimljivi su i detalji sa seta – Madonna je u to vrijeme bila pjevačica u usponu, a kako je snimanje napredovalo postajala je sve poznatija, te su joj mediji pridavali sve veću pozornost. To je naravno, iritiralo ostalu ekipu. Osim toga, Madonna je u vrijeme produkcije baš držala dijetu, pa je kad god bi prema scenariju morala nešto staviti u usta, dok bi se kamere ugasile sve izbacivala van.

Te famozne 1985. uslijedio je i 'A Certain Sacrifice', a radi se o bizarnom underground filmu snimljenom još 1979. dok se naša zvijezda još zvala Louise Ciccone. Dok ga neki nazivaju mekanim pornićem, drugi su ga hvalili zbog potresne priče o silovanju Brune (glumi je Madonna). Naravno, nije sve prošlo bez skandala – kada je film pušten u javnost, naša je diva već bila slavna te ga je pokušala zabraniti, no nije uspjela. Sljedeći po redu su filmovi 'Shangai Surprise' (1986) i 'Who's that Girl' (1987) koje je kritika naprosto pokopala, dok su gledatelji komentirali da se svugdje gura.

A Certain Sacrifice

Početkom devedesetih ona i dalje ne odustaje te se pojavljuje u filmu 'Bloodhounds of Broadway' za koji kažu da nije loš, dok su je opet popljuvali za ulogu Sarah Jennings u 'Dangerous Game' (1993). Nužno je istaknuti i dobar film 'Four Rooms' (1995), gdje se pojavljuje kao vještica i mora se priznati da ne uspijeva nagrditi film.

Vjerojatno nam je najupečatljivija ostala pri portretiranju Eve Peron u hit mjuziklu 'Evita' (1996). Postoje informacije da se upravo Madonna pri argentinskoj vladi zauzela da bi im dopustili snimanje u predsjedničkoj palači Casa Rosadi, budući da se Peronova još uvijek u Argentini smatrala sveticom, a glumom i sličnošću s Evom ušutkala je mnoge skeptične. Pop ikona izjavila je da joj je bilo suđeno glumiti Evitu, a potrudila se čak i oko najmanjih detalja kao što su poze, položaj ruku, jačina glasa. Nakon ovog bljeska stvari su opet krenule nizbrdo, 2000. je dobila vodeću rolu u dramatičnoj priči 'Next Best Thing' uz bok Ruperta Everetta koji je ovdje homić, no čak su joj inače blagi fanovi preporučili da zadrži svoj izvorni posao pjevačice.

Shangai Surprise

Nakon ovog uspjeha, radila je malo na osobnom planu, a sudbina je valjda htjela da ostane u vezi s filmskom industrijom – njezin odabranik Guy Ritchie ponekad bi se smilovao te ženici za ljubav dao neku rolu. Nećemo diskutirati koliko je to pametno jer podaci govore sami za sebe. 2002. godine u muževom je filmu 'Swept Away' odigrala glavnu ulogu Amber Leighton, a publika i kritika nagradiše ih Zlatnim Malinama, te titulom debakla dok ih je glumac D'Onofrio još optužio da su mu ukrali ideju. Ipak 2002. za nju nije bila toliko loša – pjesmom 'Die Another Day' bila je nositelj kampanje (i zaradila brdo) jamesbondovskog filma istog naslova, a čak se i pojavila u filmu u sceni mačevanja.

Ni svi ovi posrtaji, nisu joj dokazali da bi u filmovima ako išta, trebala samo pjevati. Baš je ovih dana objavljena vijest da će se famozni par ponovno udružiti na novom projektu Ritchievom projektu koji smo najavljivali, filmu 'Revolver'. Ritchie, kojem je koliko toliko pristojan status redatelja krenuo nizbrdo nakon što je oženio Madge, ne može izbjeći nagovaranje svoje gospoje pa joj je odlučio dati barem malu ulogu. Što će jadan kad je ova tvrdoglava ko mazga… A mi? Jedino što nam preostaje jest čestitati joj na upornosti i nadati se da će ubuduće u filmovima samo pjevati.

Komentari

Nema komentara.