Premijera Van Goghovog filma - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Premijera Van Goghovog filma

Premijera Van Goghovog filma

Premijera nedovršenog filma '06/05' nesretnog redatelja Van Gogha koji je ubijen pred mjesec dana, organizirana je u Haagu, a možemo ga vidjeti i na Internetu.

m.n. 15.12.2004 0 komentara

Premijera Van Goghovog filma

Kao što već znate, pred nešto više od mjesec dana, hladnokrvno je ubijen nizozemski redatelj i novinar Theo Van Gogh, najvjerojatnije zbog svog filma 'Submission' (saznajte više ovdje) koji se bavi okrutnim postupcima prema islamskim ženama. Nizozemci, koji su dosad svoje društvo percipirali kao tolerantno i multikulturalno, su bili šoku, no nakon ovog incidenta uslijedili su samo novi međunacionalni sukobi.

Netom prije smrti, redatelj je još uvijek radio na filmu o ubojstvu kontroverznog političara Pima Fortuyna koji je želio imigrantima zabraniti doseljavanje, a da bi mu odali dostojnu počast, ove su nedjelje Nizozemci film '06/05' premijerno prikazali u Haagu, na zatvorenoj projekciji uz veliko osiguranje. Unatoč protestima Muslimana da je redatelj uzrokovao brojne antiislamske sterotipe i potencijalnoj opasnosti, tom su prikazivanju prisustvovali članovi Van Goghove obitelji i još mnoštvo slavnih.

Van Gogh je u filmu '06/05' stvarne slike i zapise Fortuynovog ubojstva stavio u fikcijski kontekst koji se bavi nizozemskim podzemljem i konspirativnim tajnim službama, a naslov je dobio po datumu na koji je političar ubijen. Glumica Tara Elders koja se pojavljuje u filmu, tom je prigodom izjavila: 'Film nije samo predivan tribute Fortuynu, nego i tužno sjećanje na Thea'.

Navedimo još podatak da će '06/05' biti prvi nizozemski film koji će biti besplatno dostupan na Internetu, i to od 15.12. (JUČER!!) dok će se u Nizozemskim kinima naći u siječnju. Provider koji podržava web premijeru je Tiscali, pa svi koje zanima film mogu zaviriti na njihove stranice. I pogledati film, naravno.

Komentari

Nema komentara.