Završen London Film Festival - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Završen London Film Festival

Završen London Film Festival

Londonski festival zatvara svoja vrata – pobjednici su žene, Ameri, pedofil, čovjek s nesretnim djetinjstvom i invalidi. Bacate upitnike? Saznajte više…

m.n. 05.11.2004 0 komentara

Završen London Film Festival

Ovih dana samo nešto o festivalima. Takvo je vrijeme. Enivej, jučer je završen 48. londonski filmski festival. Iako nema natjecateljski karakter, nego je više namijenjen 'druženju', sklapanju filmskih poslova i premijernim prikazivanjima, dvije su nagrade, vidi vraga, odnijeli Ameri. I to ne bilo koji, nego oni s čudnim filmovima.

No, šalu na stranu. Na međunarodnom LFF-u prikazano je tristotinjak filmova iz šezdeset zemalja, a za vrijeme cijelog festivala prodano je 100 tisuća ulaznica. Impresivno, zar ne? Budući da je malo vjerojatno da ste ti sretnici koji su bili tamo, evo stiže info.

Tri od pet nagrada uzele su curke, nove ženske snage. Nagradu Satyajit Ray Award, koja je ime dobila po indijskom redatelju, osvojio je niskobudžetni film 'The Woodsman' u režiji Nicole Kassell. Taj potresni film jednoglasno je osvojio žiri svojom dubokom pričom o osuđenom zlostavljaču, pedofilu koji (glumi ga Kevin Bacon) nakon 12 godina u zatvoru pokušava ponovno izgraditi svoj život.

Johnatan Caouette, 'Tarnation'

Hvalospjeve i Sutherland Trophy (nagradu koja se daje najoriginalnijim i najkretivnijim djelcima) je pobrao i autobiografski dokumentarac Johnatana Caouettea 'Tarnation, završen za nešto više od 200 dolara, kaleidoskopski je patchwork snimaka autorovog odrastanja uz psihički bolesne majku i djeda i baku. Kompilacija kućnog videa, audio snimki i fotografija editirana na Appleu navela je direktoricu festivala Sandru Hebron da Caouettea proglasi vizionarom koji pomiče granice razumijevanja velikog platna.

Nagradu UK Film Talent i 15 tisućica funti osvojila je Amma Asante za svoj debitantski film 'A Way of Life' koji nam priča priču o samohranoj majci tinejdžerici. Internacionalna nagrada kritičara Fipresci pripala je belgijskom filmu o hendikepiranima, 'Aaltri'.

Još jedna žena, Harry Wootliffk, nagradu za kratki film i pet tisuća funti osvojila je filmom 'Nits', a svi koji su ga gledali smatraju da bi trebala postojati posebna nagrada za briljantnog klinca koji glumi u filmu. Dok nam teku sline na sve ove filmske teškaše, jedino možemo sjesti i čekati da se nešto pojavi kod nas.

Komentari

Nema komentara.