I mi u Europi, zamislite! - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      I mi u Europi, zamislite!

I mi u Europi, zamislite!

11.11. znat ćemo da li možemo na redatelje računati da nam svjetlaju obraz u Europi. Naime, Brešan i Ostojić nominirani su za prestižne nagrade EFA-e.

m.n. 20.10.2004 0 komentara

I mi u Europi, zamislite!

Europska filmska akademija (EFA) utemeljena 1989., pod svojom kapom trenutno ujedinjuje 1 600 europskih filmaša s zajedničkim ciljem promocije europskih uradaka. Tokom godine promiče niz aktivnosti koje se tiču filmske politike, a program uključuje brojne konferencije, seminare i radionice koje bi trebale poticati kreativnost. Ravnatelj EFA-e je Wim Wenders.

EFA objedinjuje nekoliko eventova – 'Prix UIP', koji je tata mata kratkog filma, čija je inicijativa krenula od EFA-e u suradnji s dvanaest festivala širom Europe. 'Sunday in the Country' je poseban vikend susret mladih i vrlo talentiranih redatelja s čelnicima akademije da bi razmijenili ideje. Ako se bavite filmom, slobodni ste se prijaviti na bilo koji od programa.

Sve ove aktivnosti kuluminiraju, naravno, dodjelom godišnjih nagrada –
The European Film Award, koja se ove godine svečano dojeljuje 11. studenoga u Barceloni. Uz ostale, bit će dodijeljena i Jameson People's Choice Award prema glasovima europske publike. Nagrade se dodjeljuju, jasno vam je, u brdo kategorija. Neke od njih su: najbolji europski film 2004., najbolji europski redatelj, glumica, glumac, scenarist, skladatelj, nagrada za životno djelo (za koju se zna da će je dobiti Liv Ullmann) i tako redom.

Selekcija od četrdesetak filmova temelji se na sugestijama i preporukama raznih institucija, festivala, sponzora te medijskih stručnjaka, dok se pobjednici dobivaju tako da članovi EFA-e glasaju (a kako bi drugačije). Ove godine od 400 sugestija odabrana su 42 šarolika filma: 'Ae Fond Kiss' Kena Loacha, Winterbottomov 'Code46', 'Gegen Die Wand' Fatiha Akina (interview!), 'Honey Baby' Mike Kaurismakia, 'Mar Adentro' Alejandra Amenabara, 'Notre Musique' Jean Luc Godarda, 'La Mala Education' Pedra Almodovara i ne bi vjerovali - Richard Curtisov 'Love Actually'.... Ostatak nominacija potražite ovdje.

Budući da mi stalno nešto kaskamo za Europom, ovaj put se ne moramo brinuti. Čini se da su se konačno dogodili neki pomaci u domaćoj kinematografiji… barem prema svjetskim priznanjima koja su počela stizati. U
selekciji za EFA Award je Brešanov film 'Svjedoci' koji je već dobio brdo pohvala. Da ide u Barcelonu saznao je i Arsen Ostojić, jer je 'Ta divna splitska noć' nominirana u kategoriji EFA Discovery 2004 za nagradu 'Prix Fassbinder' koja se dodjeljuje najboljem debitanstskom filmu.

Prošle godine ovu je nagradu osvojio ruski 'Povratak' Andreja Zvjaginceva. Ostojićev  kod nas već nagradama ovjenčan film jedan je od šest nominiranih u toj kategoriji, te jedini iz šire regije. To dečki!

Komentari

Nema komentara.