3 x 3  = 9 - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      3 x 3 = 9

3 x 3 = 9

WB nas je ove jesen odlučila obradovati s tri dvd-a sa po tri filmske poslastice europskih redateljskih veličina: Godard, Renoir, Bunuel. Mmmm...

07.09.2004 0 komentara

3 x 3  = 9

Jučer su tri dvd-a natovarena filmskim klasicima starih i ljubljenih redatelja Jeana Luc Godarda, Jeana Renoira i Luisa Bunuela svečano procurila u prodaju. Vijest koja će posebno razveseliti fanove je da su to rani uratci koji su ovaj put premijerno na digitalnom disku. U slijedećim ćemo vas redovima ukratko obavijestiti tko je, što i koliko 'skrivio'.

Jean Luc Godard predstavljen je s filmovima:
'Alphaville' (1965) – Privatni istražitelj Lemmy Caution (Eddie Constantine) odlazi u Alphaville, grad kojim upravlja diktatorski znanstvenik profesor Von Braun (Howard Vernon ) kojeg treba osloboditi ili, ako se opire, ubiti. Odmah po dolasku, Natacha (Anna Karina), profesorova kći, nudi mu svoju pomoć. Film otriva strah redatelja da se tehnolški napredak odvija na leđima ljudske individualnosti i ljubavi i vlasnik je Zlatnog medvjeda.

'Une Femme est Une Femme'

'Une Femme est Une Femme' (1961) – Prvi Godardov film u boji i prvi u kojem njegova tadašnja supruga Anna Karina ima glavnu ulogu. Priča je smještena u pariški stan, a glavni akteri su lijepa striperica koja se želi 'skućiti' i osnovati obitelj sa svojim ljubavnikom (Jean-Claude Brialy) koji to vješto izbjegne, pa se Anna baci na njegovg prijatelja (Jean-Paul Belmondo). Francuska posveta hollywoodskom mjuziklu.

'Le Petit Soldat' (1963) – Alžirski rat, Bruno Forestier, mladi dezerter, upliće se u francuski nacionalistički pokret koji mu naređuje da ubije jednog alžirskog simpatizera. Što i učini, nakon čega je uhvaćen i mučen. U isto vrijeme, zaljubi se u ženu (Anna Karina) za koju tada još nije znao da se bori na protivničkoj strani. Film je bio zabranjen u Francuskoj jer je za vrijeme alžirske krize i borbe za nezavisnost prikazao upotrebu mučenja na obje strane. 

Jean Renior, Francuz u Americi, predstavljen je s filmovima:
'La Grande Illusion' (1937) – antiratno maestralno djelo, koje mu se često lijepi i kao najbolje, s Jeanom Gabinom i Pierreom Fresnayem kao francuskim vojnicima zatočenima u njemačkom vojnom kampu i Erichom  von Stroheimom kao kapetanom von Rauffensteinom. Prvi strani film koji je nominiran za Oscara za Najbolji film.

'La Bête Humaine'

'La Bête Humaine' (1938) – Adaptacija Zolinog rolmana o strasti, nasilju i sudbini. Snažna priča o intigantnom ubojstvu i klaustrofobičnoj krivnji lika Jacquesa Lantiera, vlakovođe, kojeg je utjelovio Jean Gabin u, po mnogima, svom najboljem portretu u karijeri.

'Le Crime de Monsieur Lange' (1938) – Lagano i lepršavo djelo propitkuje situaciju u izdavačkoj kući čiji stari urednik (Jules Berry) sve zasluge grabi sebi i jednog dana samo nestaje. Situacija se komplicira kada Amédée Lange (René Lefèvre), mladi, idealistični pisac, ide preko svih granica ne bi li onemogućio šefov povratak.

Luis Bunuel, Španolac među ovim Francuzima, predstavljen je s filmovima:
'Belle de Jour' (1967) – erotska drama temeljena na romanu Josepha Kessela o prekrasnoj, dobro udatoj buržujki Séverine (Catherine Denevue), koja se, iz puke dosade, odlučuje tračiti svoja popodneva u bordelu visoke klase gdje se, među živopisnim mušterijama, zaljubljuje u lokalnog kriminalca.

'Belle de Jour' 

'Diary of a Chambermaid' (1946) – Spretno baratanje smiješnim vrijednostima francuske buržoazije Bunuelu je u ovom filmu, adaptaciji romana Octave Mirbeaua, itekako pošlo za rukom. Celestine (Jeanne Moreau) je proračunata, ali neodoljiva sobarica koja se penje društvenim stepenicama koristeći se političkim i seksualnim fantazijama sviju iz domaćinstva.

'La Voie Lactée' (1970) – Što se putovanje dvoje beskućnika od Pariza do Compostela u Španjolskoj bliži kraju, postaje sve bizarnije. Putem sreću razne biblijske likove, grupu orgijastičnih heretika, prostitutku, ludog svećenika... Otvoreni prosvjed genijalaca protiv katoličke crkve.

Ako ste tjeskobni, počastili bi se nečim lijepim, plastika vas žulja u novčaniku, opustite se, već ste prikljućeni na mrežni izvor zadovoljstva, samo klik ovdje, ukoliko je vaš miljenik Bunuel, ili ovdje za Renoira. Ostao je još Godard. Pojedinačna cijena dvd seta je 23.99 funti.

'Diary of a Chambermaid'

Komentari

Nema komentara.