Isus novi Superman? - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Isus novi Superman?

Isus novi Superman?

Nagađanja oko toga tko će biti novi Superman otišla su tako daleko da mnogi smatraju kako će ga utjeloviti James Caviezel, Isus iz 'Pasije'.   

01.09.2004 0 komentara

Jer imaju toooliko zajedničkog..., naravno!

Prije negoli nas optužite za bogohuljenje, sjetite se kako je, zapravo, Superman stigao na zemlju. Moćni otac poslao ga je na zemlju kako bi spasio ljudsku vrstu. Zvuči poznato? Superman je jedini superjunak čija životna priča nalikuje biblijskoj priči o Kristu. Pa ne bi li onda bilo najbolje da letećeg junaka utjelovi Isus iz najvećeg filma o Kristovoj muci, Gibsonove 'Passije'? Prema nekim Internet anketama obožavatelji bi baš plavookog, smirenog i produhovljenog Jamesa Caviezela htjeli vidjeti u plavom odijelcu s crvenim plaštom, piše Associated Press

Cijela priča oko potrage za novim Supermanom otišla je tako daleko da su se u vezu s tom ulogom doveli skoro svi poznatiji holivudski glumci. Također, izredalo se i nekoliko redatelja. Bryan Singer, redatelj 'X-Mena', nedavno je preuzeo ovaj skupi projekt, a trenutno radi na novom scenariju i traži glumačku zvijezdu. Utrka s vremenom postaje tijesna jer bi se film u kinima trebao naći 2006. godine. Singer je na to radno mjesto došao nakon  McG-a ('Charlijevi anđeli'), koji je preuzeo projekt nakon odustajanja Bretta Ratnera ('Rush Hour', 'Crveni zmaj'). Svi oni nisu uspjevali pronaći pravog glumaca za ulogu Supermana. 

Ovaj superjunak posljednji se put pojavio na velikom platnu 1987. u 'Supermanu 4', a i tada ga je odglumio Christopher Reeve. Četiri filma s njim u glavnoj ulozi samo u SAD-u su zaradila više od 300 milijuna dolara. Nakon što je Reeve 1995. doživio veliku nezgodu na jahanju i ostao paraliziran od vrata nadolje, počeli su problemi sa Supermanovim filmovima.

Warner Bros studio, koji ima licencu za ekranizaciju stripova o Supermanu, otada je tri puta pokušavao ponovo snimiti film. Prvo se pričao o 'Superman Lives' s Nicolasom Cageom u glavnoj ulozi i Timom Burtonom u redateljskoj stolici. Od projekta se odustalo zbog prevelikog budžeta. Zatim su htjeli snimiti 'Superman Vs. Batman' sa redateljem Wolfgangom Petersonom, no on je odustao zbog 'Troje'. Treći pokušaj je ovaj sadašnji koji je zapeo u potrazi za glavnim glumcem.

Najozbiljniji konkurenti za ulogu dosada su bili Brendan Fraser, Jude Law, Josh Hartnett i Matt Damon, ali osim njih spominjao se i skoro svaki holivudski glumac u dobi od 20 do 40 godina. Zašto je tako teško naći 'idealnog'? 'Jer on mora imati iste osobine kao i vaš predsjednik i vaš otac – odlučnost i osjećajnost u isto vrijeme,' kaže Danny Fingeroth, autor knjige o imidžu superheroja.

Law i Hartnett odbili su ulogu zbog toga što ona zahtijeva potpisivanje dugogodišnjeg ugovora i obvezivanje na nekoliko nastavaka. Brendan Fraser i bivši 'Roswellovac' Jason Behr su, navodno, još uvijek zainteresirani, ali se plaše loše reputacije koja već godinama prati Warnerove pokušaje da snime film o Supermanu.

Otežavajuća okolnost je i veliki publicitet koji prati produkciju – u slučaju da film ne uspije, to se uvelike odražava na karijeru glavnog glumca. U slučaju da uspije, njegovo ime će se još godinama povezivati uz Supermana, što bi mu moglo otežati dobivanje drugačijih, neakcijskih uloga. Matt Damon je odustao od uloge jer je još uvijek, kao i mnogi drugi, poistovjećuje Reeveov lik sa Supermanom. 'Uvijek sam zamišljao Supermana kao Christophera Reevea... To uopće nisam ja,' izjavio je nedavno.

Ipak, izvjesno je da bi 'Superman' mogao polučiti podjednak uspjeh kao i 'Spiderman'. Baš zato producenti smatraju da nije nužno da za glavnu ulogu angažiraju nekog poznatog. Jer ni Tobey Maguire nije bio velika zvijezda prije 'Spidermana', kao ni Reeve prije 'Supermana' 1979. Velika zvijezda mogla bi odvlačiti pažnju od samog filma, a to svakako nije nešto što oni žele. Također, mogla bi zatražiti i mnogo veći honorar.

Bez obzira na sve dileme, trileme i multileme koje muče tvorce novog 'Spidermana', vrijeme za potragu im nezaustavljivo otkucava, a priča oko filma sve se više nalikuje smiješnoj sapunici nego priči o istinskom superheroju.

Komentari

Nema komentara.