Ša ima, ba? - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Ša ima, ba?

Ša ima, ba?

Festival o čijoj su desetoj godišnjici održavanja izvjestile sve vodeće svjetske novinske agencije već je na svojoj polovici. Pa da vidimo što ima novoga u komšiluku…

25.08.2004 0 komentara

Ša ima, ba?

Prva festivalska večer festivala bila je rezervirana za novi film bosanskog miljenika Pjera Žalice, koji je sa svojim prvim igranim filmom 'Gori vatra' pobijedio na prošlogodišnjem Sarajevo film festivalu. Žalica se dugi niz godina bavio dokumentarcima među kojima je najzapaženiji 'Mostar sevdah reunion' iz 2000. godine, a ove godine predstavlja se s još jednom toplom ljudskom pričom, dramom 'Kod amidže Idriza' (naslovna fotka). 
 
Glavni lik filma je Fuad Memić – Fuke koji nakon višegodišnjeg izbivanja dolazi u posjet stricu i strini (amidži i amidžin'ci) u predgrađe Sarajeva kako bi im popravio bojler. Dok zajedno ispijaju 'kafu' Fuke se suočava s bolnom usamljenošću starih ljudi koji su u ratu izgubili sina. Na odlasku mu se posjet nenadano odužuje zbog kvara na automobilu, a u neugodnoj i dugoj noći koja slijedi, Fuke otkriva težak obiteljski sukob koji njegove tužne rođake čini još nesretnijima i usamljenijima, a njihov život besmislenim.  

Nakon otvaranja festivala Žaličinim filmom, u sklopu programa Panorama prikazan je urugvajski film Whiskey, redatelja Juana Pabla Rebelle. Drugi festivalski dan obilježila su dva filma američkih autora – 'Fahrenheit 9/11' Michaela Moora i 'The Dancer Upstairs' Johna Malkovicha, a crvenim tepihom prošetala se i ekipa hrvatskog filma 'Družba Isusova'. Filmom Silvija Petranovića otvoren je konkurentski dio Regionalnog programa, a tom prilikom se ekipa filma upoznala s Malkovichem, jednom od najvećih zvijezda sarajevskog festivala.

'The Dancer Upstairs'

John Malkovich, poznat po svojoj ćelavoj glavi i vječnom cool gardu, dosada je dva puta bio nominiran za Oscara – prvi put za 'Pieces of the Heart' i kasnije za 'In the Line of Fire'. Na SFF-u predstavlja svoj režiserski prvijenac 'Dancer Upstairs', u sklopu Open Air programa. Nažalost, projekciju filma o detektivu Agustinu Rejasu koji se nada nemogućoj ljubavi u nemogućem svijetu, prekinula je kiša pa je odgođena za slijedeći dan.

Večer je zaključio koncert Saše Lošića i njegovog 'Film Orkestra' u Narodnom pozorištu na kojem su nastupili i brojni gosti: Fikret Gugo Delić, naturščik iz filma 'Gori vatra', Sabahudin Baho Kurt, doajen sarajevske urbane šansone, Hanka Paldum, jedna od posljednjih diva narodne muzike, Leo Martin, popularni simbol 70-ih i Jasna Žalica, BiH glumica koja je svojim glasom obilježila soundtrack iz 'Gori vatra'. Zbog velikog interesa koncert je ponovljen i slijedeću večer.

U nedjelju se na festivalu pojavio drugi veliki gost, Enes Enki Bilal, redatelj i pisac stripova. On predstavlja svoj film 'Immortel', znanstvenofantastičnu priču o New Yorku 2095. godine. Bilal se 1989. upustio u filmske vode i režirao 'Bunker Palace Hotel' koji je snimio u Beogradu (u filmu glume i Mira Furlan i Svetozar Cvetković). Na 'Immortelu' je radio četiri godine - napisano je osam verzija scenarija, nacrtano 1600 crteža za kostur snimanja koje je trajalo 16 tjedana. Sve to sa zavidnim budžetom od 23 milijuna eura.

'Immortel'

Za razliku od velikog Bilalovog projekta, u utorak je predstavljen prvi bugarski nezavisni film, 'Mila ot Mars' (Mila s Marsa), autorice Zornitsa Sophie. Film je nastao kao njezin diplomski rad s vrlo malim budžetom i skromnom opremom. Nikada u povijesti bugarske kinematografije nije snimljen film s tako mladom ekipom, čiji prosjek jedva doseže 27 godina, a i jedini je film koji nije sufinanciran od bugarske nacionalne televizije ili nekog filmskog centra.

Film je snimljen u malom, zabačenom selu nekoliko kilometara od granice, na ničijoj zemlji. Riječ je o zabranjenom području pa je ekipa bila pod stalnom paskom policajaca i vojske. Kako bi se što bolje skoncentrirala na ulogu, glavna glumica tijekom cijelog snimanja nije progovorila niti jednu riječ s nekim iz ekipe, uključujući i redateljicu.

SFF se u slavljeničkom raspoloženju nastavlja sve do subote, 28. kolovoza. Prije nego što ugase sve svjećice na torti, javiti ćemo vam se sa još jednim rezimeom najinteresantnijih festivalskih događanja. 

Komentari

Nema komentara.