Subverzivna emancipacija - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Subverzivna emancipacija

Subverzivna emancipacija

8. Subversive Festival otvara se pobjednikom Berlinalea, 'Taksijem' Džafara Panahija, a masterclass će održati ugledni Joshua Oppenheimer.

Goran Trivić 22.04.2015 0 komentara

Subverzivna emancipacija

'Prostori emancipacije: mikropolitike i pobune' u fokusu su i filmskog i teorijskog dijela programa 8. Subversive Festivala koji će se održavati od 3. do 16. svibnja u kinima Europa, Tuškanac, Grič i KIC te Akademiji likovne umjetnosti, Ekonomskom fakultetu, Filozofskom fakultetu i drugima. U teorijskim programima sudjelovat će preko 120 velikana suvremene kritičke misli iz svih krajeva svijeta. Od sudionika na Subversive forumu, Međunarodnoj konferenciji i Školi suvremene humanistike te SubLit Caffeu, Subversive P.E.N.-u i Sajmu angažirane književnosti izdvajamo: indijsku filozofkinju i ekofeministicu Vandanu Shivu, predstavnike Podemosa, Sirize, novoosnovane Radničke fronte te Luku Meseca i Inicijativu za demokratki socijalizam, zatim australskog profesora ekonomije Stevea Keena, izvršnog direktora Greenpeacea Kumija Naidooa, te Lise Vogel, Richarda Seymoura, Viveka Chibera, Ska Keller, Uga Matteija, Wanga Huija i mnoge druge. Na 8. Subversive Film Festivalu vidjet ćemo 50-ak vrhunskih filmskih ostvarenja od kojih će najbolji osvojiti festivalsku nagradu WILD DREAMER.

Subversive Forum i ove godine (dvorana Müller kina Europa) u pet programskih dana od 11. do 15. svibnja nastavlja razvijati i unapređivati platforme za alternativne društvene prakse i mobilizacije. U nizu panela koje će voditi predstavnici različitih organizacija iz regije i Europe obradit će se goruće teme financijalizacije i financijske krize u jugoistočnoj Europi, prostora nove društvenosti, transformacije uvjeta društvene reprodukcije i emancipacije, mogućnosti povezivanja ljevice na Balkanu, ljudskih prava, odgovornosti i sukoba, rasprava o TTIP-u na kojoj će gostovati predstavnici međunarodnih i domaćih organizacija i grupa u polju zaštite radničkih prava i okoliša, paneli o niskougljičnim tranzicijama u svjetlu održivog razvoja u gradu Zagrebu te zadrugama, socijalnom poduzetništvu i ulozi lokalne zajednice itd.

8. Subversive Film Festival: bez (željeznih) ograda' otvara se dobitnikom Zlatnog medvjeda 65. Berlinalea, iranskim filmom 'Taksi' Džafara Panahija, a održavat će se od 3. do 10. svibnja u kinima Tuškanac, Europa, Grič i KIC. Osim natjecateljskog programa igranih, dokumentarnih i kratkometražnih filmova iz kojeg će najbolja ostvarenja biti nagrađena festivalskom nagradom WILD DREAMER preporučamo bogat popratni program pod nazivima Film esej, Film filozofija, hommage ruskom genijalcu Alekseju Germanu, Femi punk uz niz gostovanja filmaša te masterclassove Joshue Oppenheimera, Radovana Tadića i Borisa Malagurskog.

Ove godine nastavlja se obrazovni pilot-program Škola suvremene humanistike, dodatno se razvijajući uključivanjem neformalnih oblika učenja. U partnerstvu s Akademijom likovnih umjetnosti u Zagrebu organiziraju se predavanja, okrugli stolovi i interaktivne radionice na temu Socijalna dimenzija kulturnih politika. Tijekom tjedan dana, od 8. do 14. svibnja, ugostit će se desetak predavača i voditelja radionica koji će pokušati predstaviti niz problema koji se javljaju u provođenju kulturnih politika u svjetlu neoliberalnih mjera štednje i kontinuiranog smanjivanja proračuna za kulturu. Osim slike polja, pokušat će se u interakciji s polaznicima prepoznati neke socijalne probleme koji se javljaju unutar ovakvog sustava, ali i postoji li mogućnost kulturnih politika kao socijalnih politika koje smanjuju socijalnu nejednakost, uz naglasak na problematiziranje prekarnih radnih odnosa u polju kulture te modela financiranja na primjeru domaćih i inozemnih progresivnih medija. Među predavačima ističemo Ursulu Huws, profesoricu ekonomije na Sveučilištu u Hertfordshireu, Richarda Seymoura, publicista i kolumnista, Antuna Vujića, ravnatelja Hrvatskog leksikografskog zavoda Miroslav Krleža i bivšeg ministra kulture, Primoža Krašoveca, slovenskog sociologa i predavača na Umjetničkoj akademiji u Ljubljani te neke od sudionika panel-diskusije Modeli financiranja alternativnih medija, Bhaskara Sunkaru (Jacobin), Jerneja Kalužu (Radio Študent) i Dina Krehu (Zarez).

Početak Sajma angažirane književnosti 7. svibnja (dvorana Müller kina Europa) obilježava pjesničko-performativni program SubLit Caffea: PREKARIJAT vs. PLUTO & BIRO & PLUTOKRACIJA u kojem će nastupiti Tomislav Marković (Beograd), Arben Idrizi (Priština), Faruh Šehić i Ferida Duraković (Sarajevo), Jani Kovačić (Ljubljana) te Vlado Bulić, Branislav Oblučar, Nikola Tadić, Martina Vidaić i Milan Rakovac iz Hrvatske.

Dvodnevni program Hrvatskog P.E.N. centra 'Poetry Alive! Poezija i subverzija s čitanjem poezije' (8. i 9. svibnja, dvorana Müller) uz domaće predstavit će i inozemne umjetnike: pjesnikinju, urednicu i aktivisticu iz Bocvane Tj Demu, kineskog pjesnika iz Pekinga Bei Linga, albansku pjesnikinju Luljetu Lleshanku, Sarajliju Senadina Musabegovića, pjesnikinju, esejisticu i dramatičarku iz Nice Claude Ber te Tanju Bakić, Moniku Herceg, Maju Hanić, Gorana Čolakhodžića, Luku Mavretića i druge.  Više informacija možete pronaći na službenim stranicama Festivala i njegovoj Facebook stranici.

Komentari

Nema komentara.